Matica proslavila 75. rođendan, Plenković: Današnju Hrvatsku dugujemo umirovljenicima

Josip Mihaljević
24. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Matica umirovljenika Hrvatske danas je obilježila 75 godina postojanja. Na svečanoj sjednici govorili su predsjednica Matice Višnja Fortuna, predsjednik Vlade Andrej Plenković i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

matica plenkovic

Foto: Andrej Plenković | Mirovina.hr

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) danas je u Zagrebu obilježila 75. obljetnicu. Radi se o najbrojnijoj umirovljeničkoj udruzi spreko 200 tisuća članova. Na svečanoj sjednici govorili su predsjednica MUH-a Višnja Fortuna, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je došao u pratnji ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića.

Fortuna: Mirovine jesu povećane, ali nedovoljno

Višnja Fortuna je ukratko prošla kroz povijest Matice koja je u travnju 1946. godine počela djelovati pod nazivom Zemaljsko udruženje penzionera, njihovih udova i djece NR Hrvatske.

Fortuna: "Želimo zaštititi starije osobe, ali pomaka još uvijek nema"

“Program je ostao isti, s ciljem da čuva i štiti staleške interese članova, da djeluje na poboljšanje na njihovog socioekonomskog stanja te da organizira kulturno-prosvjetne i druge aktivnosti kao i da pomaže članovima u reguliranju i ostvarivanju njihovih prava”, kazala je Fortuna.

Fortuna je podsjetila da je Skupština matice u 2012. godini usvojila tekst Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i osoba starije životne dobi koji nudi rješenja na važna umirovljenička pitanja.

“S ponosom mogu reći da je Matica jedna od najstarijih udruga civilnog društva u Hrvatskoj. To je najveća umirovljenička organizacija u koju je uključeno više od 420 udruga, preko 800 podružnica i klubova umirovljenika. Sudjelovali smo u kreiranju svih važnih odluka koje su u proteklom razdoblju poboljšale materijalni položaj umirovljenika. Kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe postigli smo rezultate koje nitko ne može negirati. Mirovine jesu povećane, iako nedovoljno. Nadamo se da će naš premijer naći razumijevanje i iznaći rješenje za taj problem”, kazala je Fortuna.

matica umirovljenika

Foto: Delegati Matice umirovljenika Hrvatske | Mirovina.hr

Tomašević: Kod starijih je najviša stopa rizika od siromaštva

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević  kazao je da je Matica kao organizacija ušla u “fine umirovljeničke godine”, ali da to ne znači da trebaju usporiti nego djelovati još aktivnije.

možemo
Tomašević: Starijima želimo osigurati sigurnu i aktivnu starost i da je mogu provoditi u svom kvartu

“U Zagrebu živi više od 150 tisuća osoba starije životne dobi. Nažalost, najviša stopa rizika siromaštva je upravo za osobe starije životne dobi, posebice žene. Isto tako, još uvijek je visok rodni jaz u mirovinama žena i muškaraca. To nas obvezuje da u bližoj budućnosti oblikujemo socijalnu politiku kojom ćemo zadržati, ali i unaprijediti klasične mreže socijalne sigurnosti, ali i solidarnosti kako bi našli ravnotežu između rada i prava na dostojanstvenu starost”, kazao je Tomašević.

Tomašević je kazao da su pred nama izazovna vremena, ali da to za umirovljenike, kada pogledaju unazad, nije ništa novo.

Plenković: Današnju Hrvatsku dugujemo umirovljenicima

Andrej Plenković je uputio čestitke Matici i umirovljenicima za jubilarni 75. rođendan Matice umirovljenika te je pohvalio njihov rad.

plenkovic
Plenković: U Hrvatskoj nikad veći rast prosječne plaće, nikad veći rast mirovina

“Matica umirovljenika uspjela je zadržati svoju aktivnost i postala je jedna od najdugovječnijih udruga u Hrvatskoj. Uspjela je sačuvati voljnost, brojnost i aktivnost članova, humanost, ustroj koji povezuje njene udruge”, kazao je premijer.

Zatim je kazao kako se sve članice EU suočavaju sa starenjem stanovništva. Stariji od 65 su sredinom 2020. imali udio od preko 21 posto u ukupnoj populaciji, a projekcije pokazuju da će do 2050. to već biti 30 posto.

“S obzirom na značaj te populacije, prepoznali smo da moramo činiti maksimalne napore za ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine u hrvatskom društvu kojoj želimo osigurati zasluženu dostojanstvenu starost.

Ne zaboravimo da današnju Hrvatsku u velikoj mjeri dugujemo našim umirovljenicima koji su u nju ugradili svoje živote, svoj rad, svoj trud i time nas kao društvo zadužili”, kazao je Plenković.

“Svjesni smo nužnosti povećanja mirovina”

Plenković je zatim kazao kako je svjestan nužnosti povećanja mirovina i da one nisu na onoj razini na kojoj bi trebali biti. Podsjetio je da se Vlada obvezala u ovom mandatu mirovine povećati najmanje 10 posto te je nabrojao što je sve učinjeno u posljednjih pet godina koliko je on premijer.

Na ovom događaju nije bilo nekakvih značajnijih ili konkretnih obećanja po pitanju mirovina koji nisu od ranije poznati. Nakon uvodnih govora Matica je uručila niz pohvalnica, a nakon završetka svečane sjednice počela je redovna izvještajna skupština MUH-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap