Tomašević: Starijima želimo osigurati sigurnu i aktivnu starost i da je mogu provoditi u svom kvartu

Josip Mihaljević
29. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Vodeći kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević iz platforme ‘Možemo!’ danas je povodom dana međugeneracijske solidarnosti predstavio dio programa usmjeren prema osobama starije životne dobi.

možemo

Foto: Damir Bakić, Sandra Benčić i Tomislav Tomašević | FB Screenshot

Platforma ‘Možemo!’ danas je povodom Europskog dana međugeneracijske solidarnosti predstavila dio programa koji se odnosi na starije građane. Govorili su kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević, koordinatorica radne grupe za socijalnu politiku Iva Ivšić i članica ‘Možemo!’ Naima Balić.

“Grad Zagreb, kao i ostatak Hrvatske, suočava se s izazovima starenja, a naši stariji sugrađani i sugrađanke suočavaju se s neadekvatnim socijalnim i zdravstvenim uslugama, s nedovoljnim brojem mjesta u domovima, često sa siromaštvom; a ujedno su, u ovim teškim uvjetima, zabrinuti zbog ekonomskih posljedica pandemije i dostupnosti zdravstvene skrbi. Prošlogodišnji potresi oštetili su domove mnogima, a pandemiju koronavirusa starije osobe često provode u teškim uvjetima izoliranosti koja utječe na njihovo psihičko i fizičko zdravlje”, započeo je Tomašević.

Navodi kako su, kao stranka zelene ljevice, itekako osjetljivi na socijalna prava najranjivijih skupina koje žive ispod i na rubu siromaštva:

“Mi želimo našim sugrađankama i sugrađanima starije životne dobi omogućiti da imaju bolju institucionalnu i posebice izvaninstitucionalnu skrb, da mogu svoju starost provoditi sigurno i aktivno i da je mogu provoditi u svom kvartu, što bliže svom domu, svojim bližnjima i svojim prijateljima. Želimo im omogućiti sve uvjete koje možemo za kvalitetan život u mirovini”, kazao je Tomislav Tomašević.

Umirovljenica iz ‘Možemo!’ Naima Balić predstavila planove

O prijedlozima za unaprjeđenje sustava skrbi govorila je umirovljenica Naima Balić, članica ‘Možemo!’:

“Mi našim programom planiramo dodatne gradske domove za starije, i to posebno u onim dijelovima grada u kojima ih nema. Također, preuzet ćemo proaktivnu ulogu u razvoju hospicijske palijativne skrbi, jer je vrijeme da se osnuje ustanova za palijativnu skrb s minimalno 100 kreveta. Međutim, želimo prije svega omogućiti da svi mi koji možemo i hoćemo, i dok možemo i hoćemo, nastavimo živjeti u vlastitom domu i dobijemo što adekvatniju pomoć u kući – stoga ćemo posebnu pozornost dati izvaninstitucionalnim oblicima pružanja usluga i osnovati Centar za usluge u zajednici čijim radom ćemo koordinirati i unaprijediti usluge namijenjene starijima.

Osnovat ćemo dnevne centre pri domovima zdravlja i domovima za starije i poboljšati sanitetski prijevoz te ponovno uvesti kućne posjete timova obiteljske medicine”, kazala je.

Iva Ivšić: Nastavljamo s novčanom pomoći

Stariji su pogođeni siromaštvom – na nacionalnoj razini čak 30 posto njih je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, navode iz ‘Možemo!’.Posebno su ugrožene žene starije od 65 godina. Mnoge od njih žive u “energetskom siromaštvu” i zimi nemaju sredstava za platiti režijske troškove.

“Nastavit ćemo ublažavati troškove života umirovljenicima kroz novčanu pomoć, besplatan javni prijevoz i podjelu toplih obroka, te ćemo unaprjeđenjem i boljim usmjeravanjem socijalnih naknada pomagati onima koji su najugroženiji i uključiti one skupine koje do sada nisu ostvarivale to pravo, a de facto jesu ugrožene siromaštvom. Kroz postpotresnu obnovu našim modelom znatno ćemo im olakšati sanaciju narušenih domova. S druge strane, intenzivirat ćemo psihosocijalnu pomoć osobama starije životne dobi koje preko godinu dana provode u iznimno teškim uvjetima, ali istu takvu pomoć pružit ćemo radnicima u sustavu skrbi za starije i obiteljima koje skrbe za starije”, poručila je Ivšić.

Ivšić je kazala kako su u planu ugradnja liftova, prilagodba stambenih i javnih prostora osoba starije životne dobi, a u planiranju naselja i prometa vodit će se kriterijima lakšeg kretanja za starije, primjerice u planiranju klupa, stanica za javni prijevoz ili adekvatnijom regulacijom semafora.

“Važno je naglasiti da unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba vidimo i kroz uvođenje različitih rekreativnih, kulturnih i zabavnih usluga i sadržaja u pojedinim kvartovima, odnosno što bliže njihovim domovima”, istaknula je Ivšić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap