Fortuna: “Želimo zaštititi starije osobe, ali pomaka još uvijek nema”

Jasmina Grgurić Zanze
28. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna objašnjava zašto sa Sindikatom umirovljenika već deset godina traže izmjenu zakona koji regulira štetne ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Također, čekaju i isplatu covid dodatka kako bi se ublažilo siromaštvo starijih osoba u krizi.

Višnja Fortuna/HRTi/Treća dob

Zbog loše reguliranih ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, umirovljenici često ostaju bez svoje imovine, ali i ugovorene njege. Matica i Sindikat umirovljenika već deset godina traže izmjenu Zakona o obveznim odnosima kako bi se takvi ugovori prestali zloupotrebljavati na štetu starijih građana.

Očekuju poziv od ministra Malenice

“Nadležan je ministar Ivan Malenica od kojeg očekujemo da će nas nakon tolikih godina pozvati i da ćemo s njim imati priliku razgovarati o ovakvim vrlo bitnim, važnim i za naše umirovljenike presudnim temama. Bili bismo jako sretni kada bismo vam mogli reći da ima pomaka, ali pomaka još uvijek nema i ne znamo kada će ih biti” – kaže predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna za Zagreb News.

Sindikat i Matica umirovljenika: "Zaustavite lešinarski biznis iskorištavanja starijih osoba!"

Dodaje kako bit sklapanja ugovora o uzdržavaju ne smije biti u prvom redu ostvarenje materijalne koristi davatelja uzdržavanja, već glavna pobuda za sklapanje takvih ugovora mora biti održavanje standarda kvalitete života starije osobe koju je imala do trenutka sklapanja ugovora.

Među ostalim, traže da se za svakog potpisnika traži anamneza te da se ugovori ne mogu sklopiti bez zaključka ili izvješća nadležnog centra za socijalnu skrb kako bi se utvrdilo razumije li korisnik ono što potpisuje. Također, umirovljeničke udruge traže i uvođenje registra sklopljenih ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, kako bi se sačuvali podaci o davateljima i primateljima usluga te o imovini koja je predmet ugovora. Tako bi mogli kontrolirati i da osoba ne može brinuti o više osoba istovremeno i tako doživotno ili dosmrtno uzdržavanje pretvoriti u unosan biznis.

Covid dodatak za ublažavanje siromaštva starijih u krizi

silvano hrelja
Hrelja o covid dodatku: Proces je neodgovoran i neozbiljan, sve je pokriveno velom tajne

Jedna od mjera ublažavanja siromaštva starijih jest i isplata covid dodatka o kojemu pregovori s Vladom još uvijek traju. Podsjetimo, Matica i Sindikat umirovljenika u veljači su na sastanku s premijerom od Vlade zatražili milijardu i 92 milijuna kuna iz državnog proračuna kako bi se osigurali covid-dodatci za nešto više od milijun umirovljenika. Predlažu da se za 800.000 umirovljenika s mirovinama do 2710 kuna osigura dodatak od 150 eura, za 244.000 umirovljenika s više od 2710 kuna dodatak od 100 eura te za 7200 samaca s mirovinom većom od 5000
kuna dodatak od 50 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap