“Maserke” umirovljeniku s Trešnjevke iz stana odnijele na stotine tisuća kuna

Jasmina Grgurić Zanze
7. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Drske prijevare na račun starijih i nemoćnih osoba nastavljaju se punim intenzitetom. Kriminalci ne odustaju, a policija ne prestaje pozivati umirovljenike na oprez. Na meti su se ovog ponedjeljka našli stariji žena i muškarac s Trešnjevke, kojemu su lažne maserke iz stana odnijele na stotine tisuća kuna!

Foto: Pixabay

Dvije nepoznate ženske osobe, koje su mu ponudile uslugu masaže, u svoj stan na zagrebačkoj Trešnjevci pustio je 82-godišnjak u ponedjeljak između 15 i 16 sati. Kada su otišle, shvatio je da su iskoristile njegovu nepažnju i otuđile više stotina tisuća kuna, izvjestila je Policijska uprava zagrebačka.

Stotinu prijevara starijih samo u Zagrebu

Istog dana dogodila se još jedna prijevara na Trešnjevci nešto ranije, oko 13:30 sati. Nakon telefonskog poziva nepoznate žene koja se predstavila kao službena osoba, do stana 67-godišnjakinje došao je nepoznati muškarac kojeg je pustila u stan i predala mu nekoliko tisuća kuna.

Policija još jednom upozorava na prijevare koje se događaju na kućnom pragu, pri čemu su žrtve osobe starije od 60 godina. Zagrebačka policija godišnje bilježi oko stotinu takvih prijevara, pri čemu starije osobe ostaju bez prijeko potrebne ušteđevine.

10 preporuka policije kako se nositi s prevarantima koji kucaju na vaša vrata

“Pozivamo mlađe članove obitelji da kroz razgovor sa starijim ukućanima upoznaju ih s načinima samozaštitnog ponašanja i pojasne potrebu prijavljivanja takvih djela kako bi kroz suradnju s policijom i s ciljem pronalaska počinitelja dovršili kriminalistička istraživanja i na taj način poslali jasnu poruku svima onima koji ih čine ili ih planiraju činiti“ – kazali su iz policije još u veljači na konferenciji za medije o prijevarama starijih na kućnom pragu.

Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom!

Ponovili su i da nepoznate osobe treba tražiti službene isprave, dok novac ne treba predavati nikome na kućnom pragu, jer novčane transakcije na taj način ne rade ni policajci ni bankari. Nepoznatog gosta treba zaustaviti odmah na vratima i ne otvarati mu, već si dati vremena i provjeriti je li on doista osoba kojom se predstavlja. Preko zaključanih vrata!

„Kroz praćenje ovakvih kaznenih djela u Hrvatskoj, ali i u Njemačkoj, zanimljiv je podatak da građani zlatne životne dobi zbog poštivanja autoriteta službene osobe i dobronamjernosti dozvoljavaju počiniteljima da uđu u njihov dom nakon čega oni maštovito i bez suosjećanja na prijevaran način moleći za neku pomoć, sitnu uslugu, prodajom predmeta, nuđenjem usluge ili lažnim predstavljanjem čine kaznena djela“- pojasnio je policijski voditelj Velimir Tišma.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap