Manjak inspektora: Ministarstvo kao šeficu postavilo ženu bez dana radnog staža u socijali, sad je razriješena

Josip Mihaljević
26. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj je do nedavno posao inspektora socijalne skrbi radilo tek desetak ljudi. Iz Ministarstva socijalne skrbi krajem 2020. stigla je informacija da je broj inspektora udvostručen, s dodatnim planom da brojka poraste na oko 30 ljudi. No, Index.hr otkriva kako su za šeficu inspekcije zaposlili ženu bez dana radnog staža u sustavu socijalne skrbi koja je sada razriješena.

Ilustracija: Pixabay

Hrvatska je tijekom 2020. godine imala više tragedija u domovima za starije. Krenulo je s požarom u ilegalnom obiteljskom domu u Andraševcu, probojima epidemije u ustanove, a bilo je i nekolicina šokantnih snimki neljudskog ponašanja prema korisnicima. Zbog svega toga sustav inspekcije je došao pod povećalo i početkom 2020. godine otkrili smo da samo devet inspektora kontrolira sve domove za starije u Hrvatskoj, ali i druge ustanove poput domova za djecu. Premalo ljudi i premalo inspekcije plodno je tlo za razne prevarante koji žele zaraditi na starijima pa je ministarstvo krajem 2020. godine udvostručilo broj inspektora s dodatnim planovima da se brojka utrostruči.

No, kako je otkrio Index.hr, za šeficu inspektora socijalne skrbi ministarstvo je postavilo Sanju Mateljak, ministrovu kolegicu s prijašnjeg posla i bez dana radnog staža u sustavu socijalne skrbi. Prema zakonu, za njeno radno mjesto potrebno je najmanje šest godina iskustva u sustavu socijalne skrbi, što ona nije imala. Sanja Mateljak sada je razriješena.

Ministarstvo pravosuđa utvrdilo da Mateljak nema uvjete za to radno mjesto

Ministarstvo pravosuđa je ranije potvrdilo da službenica Mateljak nema radnog iskustvo na odgovarajućim poslovima u djelatnosti socijalne skrbi koje je uvjet za raspored na radno mjesto načelnika Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor.

Index je dobio potvrdu da Mateljak tamo više ne radi, a iz ministarstva stiže informacija da je ona bila samo privremeno zaposlena.

“Državna službenica Sanja Mateljak je po nalogu privremeno obavljala poslove načelnika Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi, s obzirom na to da navedeno radno mjesto nije bilo popunjeno. Budući da je navedeno mjesto u međuvremenu popunjeno, gđa Mateljak više ne obavlja te poslove”, odgovorili su iz ministarstva za Index.hr.

Inače, Mateljak je prije posla u Aladrovićevom ministarstvu radila u HZMO-u gdje je Aladrović prije ministarskog mandata obnašao dužnost ravnatelja.

 

Manjak inspektora: Ministarstvo kao šeficu postavilo ženu bez dana radnog staža u socijali, sad je razriješena
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap