Klub Mariška brine o svakodnevici starijih: Imaju mnoštvo aktivnosti, a njihovi članovi pomažu diljem županije

Milan Dalmacija
14. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Klub za starije osobe Mariška iz Koprivnice broji 150 članova i još mnogo više onih kojima pružaju skrb. Osim dnevnih aktivnosti, različitih radionica i izleta, sudjeluju u projektima poput Zaželi ili pomoći u kući, a prijavljuju se na sve natječaje koji se tiču starijih osoba. Voditeljica kluba, Valentina Čadavec istaknula je da su oni jedan od vodećih pružatelja socijalnih usluga u županiji.

Klub za starije osobe Mariška u Koprivnici | Foto: Facebook/Klub za starije osobe Mariška

U Koprivnici postoje razne inicijative i udruge koje pomažu starijim osobama da što lakše prebrode svakodnevicu. Što je još u planu, nedavno je otkrio član Predsjedništva HSU-a, Željko Šemper, o čemu možete čitati ovdje. Ipak, važnije je ono što je već sad na raspolaganju osobama treć životne dobi. Za to se brine Klub za starije osobe Mariška.

Sve je počelo 2002. godine kad su umirovljenici koji nisu planirali stalno boraviti u tamošnjem domu osnovali udrugu kako bi što lakše organizirali različite aktivnosti. Tako je klub postao mjestu druženja i okupljanja, ali i način da se dom otvori zajednici, opisala je voditeljica kluba Valentina Čadavec novinaru Glasa Podravine Ivanu Grobenskom.

semper
Istaknuti član HSU-a podsjetio na neispunjeno obećanje Plenkovićeve Vlade o umirovljeničkim domovima

– S vremenom su počeli dolaziti ljudi izvana, družiti se s korisnicima doma, različite interesne grupe koje su ovdje vidjele svoje mjesto imale su otvorena vrata aktivirati se i osmišljavati razne sadržaje. Sve se radilo volonterski, u svemu su zapravo sudjelovali zaposlenici Doma, a to se promijenilo 2005. godine kada se u suradnji sa Županijom i Domom razvila ideja da Klub Mariška počne pružati i neke konkretne usluge za starije osobe, usluge koje bi pomogle riješiti neke njihove probleme i potrebe. Prva takva usluga bila je pomoć u kući. To je bio pilot projekt napravljen prema istraživanju potreba starijih osoba na našem području koje i dalje žive u svojoj kući, objasnila je Čadavec.

Na usluzi starijim osobama

Istaknula je da je Klub Mariška postao jedan od vodećih pružatelja socijalnih izvaninstitucionalnih usluga na području Koprivničko-križevačke županije. Srećom, imaju podršku Grada i Županije, bez koje bi sve bilo teže, pogotovo zato što su aktivni na dva “fronta”.

– Jedan je ovaj gdje smo zadržali naše članove, umirovljenike, prvenstveno s područja grada, kojima omogućujemo svakakve sadržaje, od zabavnih do sportsko-rekreativnih ili kreativnih. Mnogo se umirovljenika bavi svime i svačime i to je jedan od načina da se to iskoristi. Drugi je smjer pružanje socijalnih usluga. Ovi prvi su i dalje aktivni u svojoj lokalnoj zajednici, a drugi su oni koji sami žive kod kuće, nemaju članova obitelji koji bi im mogli pomoći pa im treba neka treća pomoć pri zadovoljavanju njihovih osnovnih potreba, rekla je voditeljica kluba i dodala da je bitno da zajednica zna da joj oni stoje na usluzi.

Mariška nudi tečajeve engleskog jezika, likovne i dramske radionice i brojne druge aktivnosti. Nema ograničenja u broju članova, koji plaćaju simboličnu članarinu od sedam eura. Trenutno broje oko 150 članova, no ipak treba reći da je na tu brojku svoj utjecaj imala i korona.

kreativni u mirovini
Projekt Kreativni u mirovini: 'Sudjelovanjem na radionicama umirovljenici stječu nova znanja i vještine'

– Ne dolaze svi na sve aktivnosti, neki vole društvena događanja, izlete, ljetovanja i slično, drugi pak najviše vole aktivnosti sportske rekreacije, svako izabere ono što voli. Važno je da budu aktivni i upravo zato sportsko-rekreativna grupa nisu samo neke tjelesne vježbe pod stručnim vodstvom, nego druženje i izlazak iz kuće, odlazak na festivale sportske rekreacije. Sve je to način da se potakne druženje i zbog toga su i sve druge aktivnosti grupne. Naši se korisnici na tim aktivnostima povežu, stvore se neka prijateljstva koja se njeguju i van udruge, naših aktivnosti ili slično, povežu se sa stanarima doma. Često se stvori neka mreža prijateljstva koja je na kraju svakodnevna i traje doživotno, pojasnila je Valentina Čadavec.

Posebni oblici pomoći

Od usluga pomoći zajednici, klub je krenuo s trećom fazom projekta Zaželi, o kojem više možete čitati ovdje. Zaposlili su 30 žena, koje će brinuti o 180 starijih osoba. Nastavljen je projekt pomoći u kući, ali i projekt dnevnih aktivnosti u suradnji s Društvom žena Đelekovec.

– Tu je i trogodišnji program “Halo pomoći”. Riječ je o alarmnim narukvicama koje korisnici imaju kod kuće i time našim starijima i kroničnim bolesnicima omogućujemo da se što sigurnije osjećaju u svom domu, u kojem će onda moći i dulje ostati. Osim toga, i njihove se obitelji tada osjećaju bolje i mirnije su jer znaju da će moći na vrijeme reagirati. Česte su situacije kod starijih da im pozli ili da padnu pa da danima nikoga ne mogu dozvati. Nekoliko smo puta imali te situacija gdje je gerontodomaćica tek nakon nekoliko dana prvi put obišla nekoga kome već neko vrijeme treba pomoć. Ove narukvice omogućuju im da u hitnom slučaju pritisnu tipku, a mi preko aplikacije vidimo da se oni javljaju te da uređaj zove kontakt osobe. Te su osobe uvijek spremne i obično su to susjedi ili netko u blizini tko brzo može reagirati, objasnila je Čadavec.

Uz toliko projekata i aktivnosti, već su prošle godine napravili plan za ovu. No, koriste svaku priliku da se prijave na dodatne natječaje ili projekte. Klub Mariška, osim u Domu za starije, djeluje i u Domu mladih, a svoje aktivnosti često provodi po sportskim dvoranama. Članovi su raštrkani posvuda, a s ljepšim vremenom može ih se naći i u prirodi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap