Lovrinčević i Garača: Moramo nacionalizirati II. stup ili nećemo imati za plaće i mirovine

Josip Mihaljević
29. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Ekonomski analitičar dr. Željko Lovrinčević i splitski profesor s Ekonomskog fakulteta dr. Željko Garača kazali su kako pod hitno moramo nacionalizirati II. mirovinski stup – ili nećemo imati za plaće i mirovine.

Željko Garača

Foto: Željko Garača | YouTube screenshot

U drugom mirovinskom stupu imamo preko 100 milijardi kuna ušteđevine, a ekonomisti Željko Lovrinčević i Željko Garača smatraju da ga zbog korona krize moramo nacionalizirati, piše slobodnadalmacija.hr.

“Nacionalizacija drugog mirovinskog stupa jedina je šansa za Hrvatsku da pokrpa financijske rupe nastale zbog korona-krize ili u pitanje dolazi isplata plaća i mirovina”, poručio je ekonomski analitičar dr. Željko Lovrinčević.

S njime se slaže i bivši dekan splitskog Ekonomskog fakulteta dr. Željko Garača, koji je i ranije žestoko kritizirao II. mirovinski stup.

“To je tema koju odavno istražujem i o kojoj javno govorim i pišem, ali sam bio prilično usamljen. Iznosio sam tvrdnje o velikoj štetnosti drugog mirovinskog stupa i u povoljnim ekonomskim razdobljima, a ova ekonomska kriza je velika prilika da se on konačno i dokine kako bi se smanjili negativni učinci krize”, kazao je Garača.

Kako će buduće vlade financirati mirovine?

Ozbiljno upozorenje stručnjaka: 'Naši unuci živjet će lošije nego njihove bake i djedovi'

Lovrinčević je pak rekao da su Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta napravljene s očekivanjem da će kriza trajati tri do šest mjeseci. On pak smatra da je već dana izvjesno da će razdoblje utjecaja koronavirusa trajati možda i godinu dana, a možda i duže.

Podsjetio je kako država mora isplaćivati plaće i mirovine, financirati zdravstveni sustav i drugo, a da su obećana europska sredstva još uvijek na dugom štapu i da na njih možemo računati pred kraj godine ili početkom iduće.

“Tko god sastavi novu Vladu, morat će napraviti plan kako će svaki mjesec namaknuti pet milijardi kuna, ako ne želi dovesti u pitanje isplatu mirovina i plaća”, tvrdi Lovrinčević.

Garača iznio četiri modela za ukidanje II. stupa

Garača kaže kako nije u redu da se javnim novcem subvencioniraju ili nadoknađuju plaće u privatnom sektoru, dok privatna imovina zaposlenika u II. stupu ostaje zaštićena.

Slaže se s tvrdnjom da je najveći dio novca u II. stupu država već potrošila, a iznio je i četiri varijante kojima bi se II. stup mogao ukinuti.

Prvi je da se dio mirovinskih doprinosa koji ide u II. stup preusmjeri u prvi stup te smanji njegov deficit za oko šest milijardi kuna godišnje, a onda za toliko i deficit državnog proračuna pa onda i rast javnog duga.

Željko Garača
Doktor ekonomije raskrinkao mirovinski sustav: "Pljačka epskih razmjera, ovo nadilazi ukupnu štetu privatizacije!"

“Drugi je da bi se povratkom budućih umirovljenika u prvi mirovinski stup osiguralo dodatnih oko šest milijardi kuna za koje bi se također smanjivali svi spomenuti deficiti. Treći je da bi prestala obveza plaćanja kamata na državne obveznice koje drže obvezni mirovinski fondovi što je dodatnih oko tri milijarde kuna godišnje iz državnog proračuna”, otkriva Garača.

U posljednjoj varijanti bi se anulirao dio javnog duga iskazanog s vrijednosti državnih obveznica koje drže mirovinski fondovi – Garača tvrdi da bi se time umanjio udio ukupnog javnog duga u BDP-u pa bi se time stvorili povoljniji uvjeti za manje zaduživanje države koje će, smatra, biti neminovno.

Lovrinčević i Garača: Moramo nacionalizirati II. stup ili nećemo imati za plaće i mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap