Liječnik napisao otvoreno pismo Plenkoviću: Traži obavezno cijepljenje starijih?

Josip Mihaljević
10. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Liječnik Boro Radić na Twitteru je objavio pismo Vladi RH u kojem traži pokretanje procedure uvođenja obveznog cijepljenja protiv covida-19. Od premijera traži da se uvede obvezno cijepljenje u Hrvatskoj “prema prioritetima, a ovisno o rizicima” što bi značilo obvezno cijepljenje za golem dio starijih građana.

božo radić

Foto: Božo Radić | Youtube screenshot

Gastroentrolog Božo Radić objavio je u petak otvoreno pismo koje je poslao predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, a u kojem traži uvođenje obveznog cijepljenja protiv covida-19 u Hrvatskoj. Napisao je kako bi se obveza išla “prema prioritetima, a ovisno o rizicima”, što u prijevodu znači da bi se golem dio starijih sugrađana po njegovoj ideji morao cijepiti.

“Globalna kriza uzrokovana pandemijom koja je zahvatila i našu zemlju stvorila je humanitarnu, ekonomsku i društvenu krizu bez presedana i trenutno svrstala RH u 5% zemalja svijeta s najvećim brojem preminulih građana na milijun stanovnika. Potpuno sam svjestan, razumijem i uvažavam ekonomske, pravne i političke razloge protiv pokretanja procedure za uvođenje obveznog cijepljenja. No, unatoč njima, molim Vas da je pokrenete”, piše Radić.

U svom pismu podsjeća da je u RH obvezno cijepljenje već danas na snazi za 11 bolesti i da se redovito provodi prema kalendaru cijepljenja.

“Zaštita zdravlja je višeslojna, ali imunitet koji nam daje cjepivo je najbolji alat za obranu koji imamo kada se zarazimo. Isto, kolektivno zdravlje ovisi o odlukama pojedinca i to je činjenica. Skup pogrešnih odluka može ugroziti društvo na više načina pa čak i kada se radi o malom broju ljudi, jer virusi ne poznaju demokratska mjerila. Aktivna zaštita ljudskih života dostupnim cjepivima je nužna i nema alternative. U uvjetima kada veliki dio svijeta vapi za zaštitom i nema cjepiva mi pripadamo privilegiranom dijelu planete. To nije pravedno, ali od toga ne bježim i smatram da nas to još više obvezuje i da radi toga trebamo procijepiti vlastitu populaciju i time doprinijeti smanjenju rizika od nastanka novih sojeva koji mogu ugroziti sve nas”, nastavlja Radić.

Na kraju se poziva i na Andriju Štampara koji je rekao kako je pitanje narodnog zdravlja od većeg ekonomskog nego humanitarnog značaja. Pismo možete pročitati ovdje:

Radić: Iz dana u dan tragedija za tragedijom

Radić je jutros gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije. Rekao je kako je motivacija za ovakvim otvorenim pismom i zahtjevom “užasan nemir koji u Hrvatskoj ne prestaje”:

Smrtonosna 2021: Rekordan broj umrlih, preminulo više od 50 tisuća umirovljenika!

“Iz dana u dan tragedija za tragedijom, to se nastavlja mjesecima do razine da smo se na to adaptirali. Ako ćemo hladne glave i objektivno promatrati zbog čega treba reagirati, treba se osvrnuti unatrag. Do danas je u Hrvatskoj evidentirano preminulih 18.878 građana. Da bismo mogli znati koliko razmjer tragedije i gdje smo zapravo, moramo svrstati u okvir koji je usporediv. To čini 3178 građana na milijun preminulih, time se RH svrstava u 5% zemalja na svijetu, odnosno 9. na svijetu u skupini zemalja s najlošijim ishodima”, kazao je Radić.

Pita se hoćemo li nastaviti pasivno promatrati i gledati tragediju i nada se da će doći do aktivne reakcije u vidu obveznog cijepljenja.

Beroš: Obvezno cijepljenje nije opcija

Ministar zdravstva Vili Beroš i premijer Andrej Plenković danas su u Splitu. Beroš je kazao kako obvezno cijepljenje, barem sada, nije opcija:

Susjedna zemlja uvela obavezno cijepljenje za starije od 50, desnica protiv

“Obvezno cijepljenje nije opcija, ali ako virus bude napredovao i to je opcija. Ali prov sad moramo vidjeti kakav je omikron u Hrvatskoj, kakvu kliničku sliku imaju stariji. I o tome će sve ovisiti”, kazao je Beroš.

Beroš je dodao kako će se uskoro covid potvrda moći dobiti na temelju brzog antigenskog testa. Takva potvrda vrijedit će samo u Hrvatskoj.

Liječnik napisao otvoreno pismo Plenkoviću: Traži obavezno cijepljenje starijih?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap