Sindikat umirovljenika poručio Stožeru: Suzdržite se od bilo kakvog obveznog cijepljenja starijih!

Josip Mihaljević
13. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon izjava ministra Beroša koje su dale naslutiti da se priprema obavezno cijepljenje starijih od 65 ako se omikron pokaže opasnijim nego što se čini u ovom trenutku – Sindikat umirovljenika Hrvatske priopćio je kako se protive takvoj ideji.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) protivi se obaveznom cijepljenju protiv koronavirusa starijih od 65 godina. Podsjetimo, ministar Vili Beroš dao je naslutiti kako je ta opcija na stolu pod uvjetom da se omikron varijanta pokaže opasnijom nego što se čini u ovom trenutku.

“S obzirom da iz te skupine ima najviše umrlih te je prosječna dob do sada umrlih osoba 76,2 godina, ministar misli da bi se njih trebalo obvezno cijepiti, jer  pokušaj obvezivanja obiteljskih liječnika iz listopada 2021. da nazovu ili čak posjete sve svoje pacijente starije od 65 godina nije uspio”, navodi u priopćenju Sindikat umirovljenika.

Poručili Stožeru da se suzdrži

Ističu kako je procijepljenost starijih od 65 u odnosu na ostatak stanovništva ipak relativno visoka i u ovom trenutku iznosi 78,5 posto. Od Stožera traže da ne srljaju u obvezno cijepljenje starijih:

cijepljenje
[ANKETA] Što mislite o obaveznom cijepljenju za starije od 65 godina?

“Upravni odbor Sindikata umirovljenika Hrvatske je na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj 12. siječnja 2022., razmotrivši sve dostupne pokazatelje, usuglasio gledište kako traži od Nacionalnog stožera da se suzdrži od uvođenja bilo kakvih prinudnih mjera kojima bi se starije od 65 godina obvezalo na cijepljenje protiv Covid-19 virusa”, poručuju iz Sindikata.

Napominju kako su cjepiva  u prošlom i ovom stoljeću najveći uspjeh javnog zdravstva te da su svoj značaj potvrdila i u ovoj pandemiji. Neosporno je da su potpuno cijepljeni građani izloženi manjem riziku od smrti i teških oblika oboljenja od koronavirusa.

“Cijepite se, ali neka to bude vaša odluka”

“Međutim, SUH se protivi uvođenju obveznog cijepljenja za starije od 65 godina, ne samo stoga što bi time diskriminiralo baš tu dobnu skupinu, već držeći kako je pravo svakog pojedinca odabir cijepljenja i cjepiva, uz punu odgovornost za vlastito zdravlje i zaštitu zdravlja drugih sugrađana.

Osobito se želi naglasiti kako još nisu iskorištene sve druge moguće mjere za poticanje cijepljenja starijih, kao npr. uvođenje mobilnih timova i obilazak ruralnih i urbanih područja i cijepljenje u mjestima prebivališta i boravišta”, nastavljaju iz Sindikata.

Na kraju ipak pozivaju starije da se “do otkrića djelotvornijih načina prevencije i liječenja Covida-19” ipak cijepe uz puno povjerenje spram dostignuća znanosti.

Sindikat umirovljenika poručio Stožeru: Suzdržite se od bilo kakvog obveznog cijepljenja starijih!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap