Zaposlenici u domovima za starije morat će se cijepiti? Plenković: “Vodimo raspravu o tome”

Josip Mihaljević
13. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik Vlade smekšao je svoj stav oko mogućnosti obveznog cijepljenja, ali to ne isključuje mogućnost da će u pojedinim sektorima ono ipak biti obvezno. Radi se o zdravstvu, školstvu i sustavu socijalne skrbi.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je nakon održane sjednice Predsjedništva HDZ-a  poručio kako nema ni teoretske šanse da cijepljenje u Hrvatskoj bude obavezno. Ta izjava ide u smjeru ponešto mekšeg stava od onog kojeg je zagovarao posljednjih nekoliko dana, no čini se kako ideja obveznog cijepljenja nije u potpunosti izvan dohvata.

Zdravstvo, školstvo i socijala

Plenković je danas kazao kako se vodi rasprava o mogućem uvođenju obveznog cijepljenja za tri sektora – zdravstvo, školstvo i socijalnu skrb. Upitan o tomu razmatra li se obaveza cijepljenja za pojedine sektore, Plenković je odgovorio da se o tomu vode rasprave.

Institucije ne znaju koliko je zaposlenika u domovima za starije cijepljeno

“Obaveznog horizontalnog cijepljenja za sve neće biti, to nijedna zemlja ne radi, to nećemo ni mi. Prvi cilj je sada na različite način, pa i ovom ozbiljnom raspravom u javnosti koju imamo sada, govorimo da se treba cijepiti. To je veliki plus i to je dobro. Na razini Europske unije 50 posto stanovništva je cijepljeno s dvije doze. Mi smo na nešto više od 46 posto s jednom dozom”, kazao je Plenković.

Tri spomenuta sektora zbog svojih specifičnosti, dodaje Plenković, tjeraju ih da razmišljaju na drugačiji način.

“Jedan je sektor zdravstva, procijepljenost liječnika je jako dobra, mislim da smo na oko 80 posto, medicinske sestre i drugo osoblje nešto niži postotak. Nakon toga imamo cijeli sustav socijalne skrbi i u konačnici, treći segment koji je posebno važan, a to je školstvo i obrazovanje. To su tri sektora, ako se bude išlo prema određenim mjerama, koji će  biti oni gdje ćemo gledati kako da ubrzamo cijepljenje”, poručio je premijer.

Zaposlenici u domovima za starije morat će se cijepiti? Plenković: “Vodimo raspravu o tome”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap