Nakon dugo vremena nemamo preminulih, Markotić: Delta soj će “zavladati Europom” do kraja kolovoza

Josip Mihaljević
9. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti u 11 sati na konferenciji za medije. Danas imamo 87 novih slučajeva i nakon jako dugo vremena – niti jednog preminulog u zadnja 24 sata.

bozinovic

Foto: Davor Božinović | FB screenshot

Konferencija za medije stožer započela je tako što su svi skinuli maske jer i novinari i članovi stožera svi posjeduju covid potvrdu.

U zadnja 24 sata imamo 87 novih slučajeva, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosi 612.

U bolnici se liječi 115 osoba, četiri su na respiratoru.

Nakon dugo vremena u protekla 24 sata nemamo preminulih.

Capak o epidemiološkoj situaciji

Krunoslav Capak kazao je da u proteklih pet dana imamo 443 novooboljela, a u prošlom tjednu smo imali 415, što znači da u ovom tjednu imamo rast od 6,7 posto.

“Trenutna incidencija je 28,4, dakle 14-dnevna na 100 tisuća. Najniža je u Istarskoj (1,9), a najviša u Zadarskoj (216,5). Na ljestvici zemalja EU Hrvatska je trenutno na 12. mjestu, a po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika smo na 20. mjestu”, kazao je Capak.

Jučer je liječnica iz KB Dubrava izašla s podatkom o osam smrti kod osoba koje su bile hospitalizirane, a koje su primile dvije doze cjepiva.

“HZJZ do jučer nije zaprimio nikakvu obavijest o tome, smatramo da je to vrlo neodgovorno i nedopustivo. Takve je podatke potrebno provjeriti kroz nekoliko baza podataka što se upravo i radi. Podsjetit ću vas da je HZJZ prije dosta vremena objavio podatke o oboljelima i hospitaliziranima, a cijepljenima, međutim ti podaci su uključivali obradu podataka u našim podacima do 19. svibnja.

U našim bazama na taj datum nismo imali ni jednu smrt osoba koje su cijepljene, bilo s jednom ili dvije doze. Tada smo imali 300 tisuća cijepljenih, danas imamo 1,2 milijuna, četiri puta više. Za očekivati je da će biti osoba koje će umrijeti od covida, a cijepljeni su s dvije doze. To sada analiziramo i skoro ćemo izaći s tim podacima”, kazao je Capak.

Mortalitet se prati na dnevnoj bazi koju ispunjavaju bolnice, nastavio je Capak. Prijavu smrti ispunjava mrtvozornik, obducent ili patolog, taj izvještaj ide u Državni zavod za statistiku i HZJZ i on se smatra definitivnim uzrokom smrti, a ne ankete iz bolnice, nastavlja Capak.

“Mi ćemo u rujnu kada DZS objavi podatke o uzrocima smrti u prošloj godini definitivno znati koliko je u prošloj godini bilo smrti od covida. Ovo što mi baratamo dnevno s tim podacima, to su podaci prikupljeni putem anketa i to su preliminarni podaci”, kazao je Capak.

Markotić: Delta varijanta će zavladati Europom do kraja osmog mjeseca

Alemka Markotić podijelila je najnovije informacije s europske znanstvene platforme.

“Delta varijanta će zavladati Europom do kraja osmog mjeseca, možda i prije. Ono što je evidentno je da se u ovom trenutku, a to smo viđali s alfa varijantom prošle godine, delta se iznimno brzo širi među mlađom populacijom. Jedan od glavnih razloga su ljetni mjeseci i aktivnosti mladih tijekom ljeta. U najgoroj situaciji su Portugal, Cipar i Španjolska. U Portugalu dnevno imaju oko 3000 inficiranih. Ako stavimo pandan Hrvatskoj, to bi bilo kao da mi imamo 1300 dnevno inficiranih, a u sezoni bi zbog toga morali biti kompletno zatvoreni”, kazala je Markotić.

Situacija podsjeća na ljeto prošle godine kada smo nakon sezone imali snažan rast, ali sada je razlika što imamo cjepivo pa je još jednom pozvala ljude da se cijepe.

Novinari su pitali zabrinjavaju li podaci iz Izraela koji ima visoku procijepljenost, a bilježe skok novooboljelih:

“Ne znam do kraja sad situaciju Izraela u detalj, ne znam gdje se najviše širi. Ono što smo do sada čuli je da se zaraza širi najviše među mladima koji su se tek unatrag zadnja dva mjeseca krenuli cijepiti. Ni jedna država u svijetu još nije dostigla nekakvih 80 posto procijepljenosti da bi bili u visokom postotku zaštićeni.

U tom se smjeru raspravljalo jučer na europskoj platformi, ozbiljno je razmišljanje što točno prikazuju ovi brojevi. Bitno je za zdravstveni sustav, da oni koji se inficiraju da imaju blagi oblik bolesti, bitno je da se osobe ne razbole teško i da ne završe u bolnici i da njihova bolest ne završi smrtnim ishodom”, odgovorila je Markotić.

Dodala je da će se možda prema ranjivim skupinama ići s porukom da trebaju primiti i treću dozu cjepiva.

Capak: Stariji od 65 procijepljeni između 60 i 70 posto

Kada govorimo o dobnoj strukturi cijepljenih, Hrvatska relativno loše stoji što se tiče zaštite starijih.

“Ako pogledamo dobnu skupinu iznad 65 godina, prosječna procijepljenost je između 60 i 70 posto. S time ne možemo biti zadovoljni. Kod tih najranjivijih skupina trebala bi biti puno veća.

Ako pogledamo dobnu skupinu od 50 do  65, to je oko 40 posto. A dobna skupina 40 do 50 godina to je oko 30 posto. Ove mlađe dobne skupine su još puno manje procijepljene”, kazao je Capak.

Novinari su pitali je li opcija obvezno cijepljenje:

“Obvezno cijepljenje je nešto što zahtijeva puno širu raspravu od epidemiološke, liječničke i medicinske struke. Kao što znate, nitko u svijetu još nije donio obvezu cijepljenja protiv covida. Ja bih rekao da ni ta mogućnost nije isključena. Moramo imati pred očima da je ova bolest blokirala čitav svijet u financijskom, ekonomskom i društvenom smislu.

Jedini način da se riješimo te bolesti i da se vratimo u normalni život je cijepljenje. Za sada o tome ne razmišljamo”, kazao je Capak.

Nakon dugo vremena nemamo preminulih, Markotić: Delta soj će “zavladati Europom” do kraja kolovoza
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap