Liječnička komora: Ne želimo pacijentima oduzimati vozačke, to narušava povjerenje

Josip Mihaljević
15. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama od liječnika obiteljske medicine daje novu zadaću – prijavljivanje pacijenata kod kojih promjene zdravstvenog stanja mogu utjecati na njihovu sposobnost vožnje. Hrvatska liječnička komora se tomu žestoko protivi, a na okruglom stolu su kazali kako bi zbog ovih zakonskih izmjena moglo doći do vala umirovljenja starijih liječnika.

automobil umirovljenik

Foto: Unsplash

Hrvatska liječnička komora (HLK) organizirala je okrugli stol na temu “Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama i obveze liječnika”. Podsjetimo, zakonske izmjene MUP-a liječnicima nalažu obvezu prijavljivanja promjene zdravstvenog stanja pacijenata ako su promjene takve naravi da mogu utjecati na sposobnost vožnje automobila. Iz HLK-a kažu da bi takvom obvezom došli do sustavnog kršenja Zakona o liječništvu, Zakona o povjerljivosti podataka i najvažnije, došlo bi do opasnog narušavanja povjerljivog odnosa između liječnika obiteljske medicine i njihovih pacijenata, piše Večernji list.

“Gradimo povjerljiv odnos između naših pacijenata i nas vezano za njihovo zdravstveno stanje. Liječnici mogu savjetovati da u slučaju nekog zdravstvenog stanja ili propisivanja lijeka upozori pacijenta da se drži preporuka liječnika, apelirajući na njegovu građansku odgovornost. Prihvaćanjem ovih izmjena zakona, liječnici bi kršili Zakon o liječništvu jer bi nekoj trećoj strani slali podatke o pacijentima. Kršili bi i Zakon o povjerljivosti podataka, a nemamo ni privolu pacijenata da  njihove podatke prosljeđujemo dalje. Prođe li ovaj zakon Hrvatska liječnička komora tražit će njegovu ocjenu ustavnosti”, kazala je prim. Ines Balint, predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLK-a.

Obiteljski liječnici planiraju u mirovinu ako zakon stupi na snagu

Liječnike ljuti činjenica što od MUP-a i Ministarstva zdravstva nisu ni dobili odgovor na primjedbe koje su poslali. Nataša Ban Toskić iz KoHOM-a kaže kako bi mnogi obiteljski liječnici, koji već sada imaju pravo na odlazak u mirovinu, mogli to i učiniti ako zakonske izmjene stupe na snagu.

Liječnik s maskom na licu
Hoćete li ostati bez vozačke? Liječnici vas moraju prijaviti policiji ako patite od ovih stanja!

“Proveli smo anketu među članovima KoHOM-a i liječnici koji su navršili 60 godina spremni su aktivirati svoje mirovine i otići iz obitlejske medicine jer na ovo gledaju kao na potencijalnu ugrozu cjelokupne egzistencije. Ovaj prijedlog zakona stvara pravnu nesigurnost u kojoj svaki liječnik oko svoje odluke oko svakog pacijenta, može prekršajno i građanskopravno odgovarati pred sudom. Time i osiguravateljske kuće mogu tražiti nadoknadu štete direktno od liječnika”, upozorila je Ban Toskić.

Automatska suspenzija vozačke dozvole

Tomislav Furlan predsjednik je Hrvatskog društva za medicinu rada u Hrvatskom liječničkom zboru objasnio je kako bi procjena liječnika mogla direktno uzrokovati suspenziju vozačke dozvole:

pozivanje pacijenata
Liječnici nisu oduševljeni odlukom stožera prema kojoj moraju zvati starije na cijepljenje

“Svi liječnici, po novom prijedlogu zakona, kad saznaju da postoji promjena zdravstvenog stanja pacijenta, trebali bi tom pacijentu izreći upozorenje koje u biti automatski suspendira njegovu vozačku dozvolu. To bi liječnici trebali upisivati u informatički sustav CEZIH. Predlagač zakona nije uzeo u obzir činjenicu da samo dio liječnika ima pristup CEZIH-u”, kazao je Furlan.

Stručnjak s Fakulteta prometnih znanosti Željko Marušić smatra da se zakonskim prijedlogom neće postići ono što MUP želi, a to je manji broj poginulih na cestama. Dodao je kako je u Hrvatskoj broj poginulih na cestama na milijun stanovnika znatno veći od europskog prosjeka te da treba povećati kontrole na cestama.

Zaključak okruglog stola je ponovno uvođenje redovitih sistematskih pregleda za vozače, strože provoditi postojeći Zakon o sigurnosti na cestama i povećati izvjesnost kažnjavanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap