Liječnici nisu oduševljeni odlukom stožera prema kojoj moraju zvati starije na cijepljenje

Josip Mihaljević
2. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Ministar zdravstva Vili Beroš krajem prošloga tjedna obrazložio je novu odluku Stožera civilne zaštite prema kojoj obiteljski liječnici imaju rok od 15 dana da na cijepljenje pozovu sve starije od 65 godina koji to još nisu učinili. Ako se stariji i dalje ne odazovu, u roku od 30 dana bi im se trebalo pokucati na vrata i objasniti sve prednosti cijepljenja. Evo kako su liječnici reagirali na novu odluku.

pozivanje pacijenata

Foto: Unsplash

Ministar zdravstva Vili Beroš na prošloj konferenciji Stožera civilne zaštite nije bio zadovoljan procijepljenošću među 65+ populacijom. Krunoslav Capak kazao je kako je golema većina smrti od covida upravo u toj populaciji, a Beroš je kazao kako među njima u Hrvatskoj ima još 267.176 starijih od 65 koji se nisu cijepili.

Zato će novom odlukom stožera obiteljski liječnici u roku od 15 dana morati nazvati starije necjepiše i pozvati ih na cijepljenje, a ako im to ne pođe za rukom, u roku od 30 dana bi im trebali pokucati na vrata i licem u lice objasniti sve prednosti cijepljenja.

Bressan: To su ministrove lijepe želje

Predsjednik Nadzornog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Leonardo Bressan za HRT kaže da se radi o popisu lijepih želja ministra Beroša.

stozer
Beroš: Liječnici moraju pozvati starije od 65 na cijepljenje u roku od 15 dana

“Mi više nemamo vremenskih rupa u našem poslu za još nešto dodatno obavljati. Nakon dvije godine to je deplasirano uopće o tome govoriti nama”, kazao je Bressan za HRT.

Bressan navodi kako su obiteljski liječnici u nekoliko mjeseci obavili više od 6 i pol milijuna telefonskih poziva u kojem su zvali pacijente na cijepljenje:

“Mi bi drage volje ponovili tu priču, no svi naši pacijenti moraju biti svjesni toga da mi definitivno 15 dana nećemo uopće biti dostupni za njihove potrebe već ćemo isključivo biti vezani za mali komadić plastike koji se zove telefonski aparat”, kazao je Bressan.

Ban Toskić: Dok zovemo starije na cijepljenje bit ćemo nedostupni pacijentima

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić gostovala je na N1 i pita se postoji li u Hrvatskoj osoba koja nije čula da se može cijepiti.

Liječnik s maskom na licu
Hoćete li ostati bez vozačke? Liječnici vas moraju prijaviti policiji ako patite od ovih stanja!

“Mi to cijelo vrijeme radimo i mislim da nema osobe u Hrvatskoj koja toga nije svjesna i začuđena je retorika koja nimalo ne motivira liječnika, iako ćemo mi sasvim sigurno poslušati ministra jer to je ratna zapovijed i mi ćemo je poslušati, ali možemo iznijeti svoje mišljenje da ćemo postati krajnje nedostupni svojim pacijentima koji nas čekaju u ordinacijama”, kazala je Ban Toskić.

Prosječna ordinacija obiteljske medicine ima oko 1700 pacijenata – pri tome je važno naglasiti da su neke ordinacije pune starijih, a neke pune mlađih pacijenata. Ban Toskić je opisala kako se ne radi samo o jednom telefonskom pozivu:

“Potrebno je otvoriti svaki pojedinačni karton osobe starije od 65 godina, provjeriti je li cijepljena, napraviti popis, nazvati, obaviti ljubazan razgovor, pokazati empatiju, razumijevanje, dati objašnjenje, sve to traje 10-ak minuta. Svaki razgovor s pacijenom uključuje i ono što nije bila tema prvotnog razgovora. Kažu da ćemo za sve koje ne uspijemo kontaktirati ići u kućne posjete. Što je kućna posjeta obiteljskog liječnika?

Ako je netko izrazio neslaganje, zar ćemo mi ići nekome u kuću i govoriti da se cijepi? I to zahtijeva puno vremena. Koliko će nama vremena trebati za obići sve te osobe?”, pita se Ban Toskić.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap