Hoćete li ostati bez vozačke? Liječnici vas moraju prijaviti policiji ako patite od ovih stanja!

Josip Mihaljević
22. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Ministarstvo unutarnjih poslova ovoga je ljeta u javno savjetovanje uputilo prijedlog Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojemu obiteljski liječnici vlastite pacijente moraju prijaviti policiji ako im zdravstveno stanje ne dozvoljava da upravljaju vozilom. Liječnici su se pobunili jer njihove primjedbe nisu uvažene.

lijecnik

Foto: Unsplash

Hoće li vas liječnici uskoro cinkati policiji ako procjene da je vaše zdravstveno stanje takvo da ne možete upravljati vozilom? U suštini, tako nešto je predvidjelo Ministarstvo unutarnjih poslova koje je ljetos u javnu raspravu uputilo prijedlog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Sporni članak liječnicima nalaže da ako u tijeku liječenja utvrde da je zdravstveno stanje tako da vozač nije više sposoban upravljati vozilom – pacijentu moraju dati upozorenje i obavijestiti policijsku upravu ili postaju prema mjestu prebivališta vozača.

Široka lepeza zdravstvenih stanja je na popisu

Sporno je to što je popis bolesti koji bi liječnici trebali javiti policiji poprilično opširan i ima puno prostora za interpretaciju. Prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače radi se o:

a) bolesti ili stanja iz područja psihologije, psihijatrije i neurologije
b) opstrukcijski apnejički sindrom
c) epilepsija koju je utvrdio specijalist neurolog kao stanje nakon dva ili više epileptičkih napada u razdoblju kraćem od pet godina
d) drugi gubici svijesti
f) bolesti i stanja organa vida
g) bolesti i stanja organa sluha i ravnoteže
i) šećerna bolest
j) bolesti i stanja lokomotornog sustava
k) bubrežne bolesti
l) bolesti i stanja ostalih organskih sustava i sve ostale bolesti i stanja koja imaju utjecaj na sigurno upravljanje vozilom

Kod svakog poglavlja ima i detaljan opis zdravstvenog problema, a pravilnik možete pročitati OVDJE.

Liječnici ogorčeni: Ako se ovakav zakon usvoji, to je sumrak obiteljske medicine

Liječnici su ogorčeni jer njihove primjedbe za predložene zakonske izmjene nisu usvojene. Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić je za Index.hr kazala kako MUP-ov zakon nema veze s medicinskom strukom.

Protiv pregleda za vozače starije od 67: Šest argumenata Sindikata i Matice umirovljenika

“Nisu nas kontaktirali. U radnoj skupini koja je radila ovaj nacrt nije sudjelovao nitko od struke. Piše da je sudjelovao predstavnik Ministarstva zdravstva, no to je predstavnik zdravstvene administracije, a ne struke. Nitko drugi iz jedne udruge liječnika nije bio prisutan kod donošenja nacrta izmjena”, kazala je dr. Ban Toskić.

Liječnici ne žele prijavljivati pacijente policiji, odnosno u Centralni zdravstveni informacijski sustav RH (CEZIH) što odmah može vidjeti policija:

“Naši prioriteti su privatnost i povjerljivost u odnosu sa svakim pacijentom, naša svrha je da nam pacijent pristupi s povjerenjem, to je preduvjet za uspješno liječenje. Ne želimo biti dio represivnog sustava i suci, osobe koje isti trenutak, bez mogućnosti odgode i žalbe, nekome obustavljaju vozačku, to je sumrak obiteljske medicine, ako se takav prijedlog zakona usvoji”, oštra je dr. Ban Toskić.

Copy link
Powered by Social Snap