Liječnici upozoravaju: Deseci tisuća građana zbog novog zakona ostat će bez vozačke dozvole

Josip Mihaljević
8. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Sabor danas raspravlja o spornim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog kojih bi dio hrvatskih građana mogao ostati bez vozačke dozvole, upozoravaju liječnici. Naime, zakon propisuje da bi liječnici trebali odlučivati o  zdravstvenim sposobnostima vozača te da bi ih trebali prijavljivati policiji.

Ilustracija: Pixabay

Saborski zastupnici danas u drugom čitanju raspravljaju o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozoravaju da bi velik broj hrvatskih građana zbog tog zakona mogao ostati bez vozačkih dozvola, piše Index.hr, te pozivaju zastupnike da reagiraju na sporne odredbe.

Liječnik s maskom na licu
Hoćete li ostati bez vozačke? Liječnici vas moraju prijaviti policiji ako patite od ovih stanja!

Naime, Zakon propisuje da će o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivati njihovi obiteljski liječnici, koji znaju stanje svojih pacijenata i lijekove koje troše, a u slučaju da procjene da neka stanja i neki lijekovi mogu narušiti vozačke sposobnosti – pacijente bi morali prijaviti policiji.

Iako su liječnici oko ovoga pitanja bjesnili i kada su zakonske izmjene bile u prvom saborskom čitanju, niti jedna izmjena liječničkih udruga do danas nije usvojena, a zakon bi se u ovakvom obliku vrlo brzo mogao i izglasati.

Liječnici upozoravaju da će ih to dovesti u tešku poziciju te da bi deseci tisuća pacijenata mogli ostati bez vozačke dozvole “čime se može ugroziti funkcioniranje prijevoza, hitnih službi i opskrbe.”

Ističu da resorno ministarstvo čak nije ni definiralo koja bi to zdravstvena stanja mogla trajno ili privremeno utjecati na zdravstvenu sposobnost vozača, a nema ni pravilnika koji bi definirao stanja kada se pacijentu treba oduzeti vozačka dozvola. Smeta im činjenica što će se zakonski sva odgovornost prebaciti na liječnike kojima se propisuje kazna od pet do deset tisuća kuna ako pacijente ne prijave MUP-u, a boje se i fizičkih nasrtaja pacijenata te milijunskih tužbi osiguravajućih kuća:

“KoHOM će, stoga, po stupanju zakona na snagu, preporučiti liječnicima da prijavljuju zabranu vožnje za sva zdravstvena stanja za koja procijene da bi mogla potpasti tu kategoriju, kao i u slučajevima korištenja određenih lijekova”, stoji u priopćenju KoHOM-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap