Lažna braniteljska udovica nezakonito primila 1,3 milijuna kuna mirovine: Slučaj se ponavlja jer je sud pogriješio

Josip Mihaljević
23. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Barbari Hartman (65) ponovno će se suditi nakon što je prošle godine proglašena krivom i osuđena kaznom uvjetnog zatvora zbog nezakonitog primanja mirovine i invalidnine od poginulog bivšeg supruga Franje. Općinski sud je napravio dvije bitne povrede postupka, te cijeli postupak kreće iz početka.

Ilustracija: Pixabay

Ne smatram se krivom – kazala je u utorak sutkinji koprivničkog Općinskog suda Barbara Hartman (65) u ponovljenom suđenju zbog optužbe da je nezakonito primila čak 1,3 milijuna kuna mirovine i invalidnine od poginulog bivšeg supruga Franje, piše Podravski.hr.

Prema optužnici, njoj je u tomu pomogla drugookrivljena šefica križevačkog Odjela za branitelje Štefica Jagušić (58). Proces je započelo 2015. godine, a prošle godine su obje proglašene krivima i osuđene uvjetnim zatvorom.

Hartman je nepravomoćno osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora, naloženo joj je da nezakonito stečeni novac mora vratiti, a istom presudom zbog nesavjesnog rada u službi na devet mjeseci uvjetnog zatvora osuđena je i voditeljica križevačkog Odjela za branitelje Ministarstva branitelja Štefica Jagušić.

Prema tužiteljima, Barbara Hartman je 1994. godine u križevačkom Uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici s bivšim suprugom, hrvatskim braniteljem Franjom Hartmanom koji je poginuo 1991. godine. Temeljem toga, dobila je pravo na njegovu mirovinu.

Postupak se sada ponavlja

Lažni branitelj: Prijevarom stekao na stotine tisuća kuna mirovine i invalidnine

Okrivljenice su uložile žalbu, a Županijski sud u Zagrebu je ukinuo presudu i koprivničkom sudu naredio ponovno suđenje. Koprivnički Općinski sud, naime, počinio je dvije bitne povrede Zakona o kaznenom postupku.

Prva povreda je bilo što su okrivljenicu Hartman krivili za kazneno djelo ratnog profiterstva. Prema odluci vijeća Županijskog suda u Zagrebu, Općinski sud na čelu sa sutkinjom Lidijom Vuljak pogriješio je u činjeničnom opisu kaznenog djela zbog kojeg je osuđena.

Županijski sud smatra da taj opis “ne dovodi do zaključka da to ima veze s ratnim stanjem” te da je kao takav “proturječan zakonskom i pravnom opisu izreka presude” koja je “proturječna sama sebi i presuda se u tom dijelu ne može ispitati pa je na taj način prvostupanjski sud počinio bitnu povredu kaznenog postupka”.

Druga povreda odnosi se na činjenicu da u prvom postupku sutkinja Lidija Vuljak ni na jednu raspravu nije pozvala opunomoćenike oštećenog Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Zagrebački Županijski sud smatra da je HZMO-u zbog toga onemogućeno da se očituje i po potrebi dodatno specificira imovinsko-pravni zahtjev.

Umjesto ratnog profiterstva – terete ju za blaže kazneno djelo prijevare

Andro Vlahušić u saborskoj je mirovini, a sada ima i status branitelja

Tužitelji su zbog toga izmijenili optužnicu protiv Barbare Hartman koju će u ponovljenom postupku, umjesto za ratno profiterstvo, teretiti za puno blaže kazneno djelo – prijevaru.

Ponovljeni postupak bi ipak trebao ići puno brže od prvoga, jer su u spis uvršteni izvedeni dokazi iz prvog suđenja, čemu se nitko od uključenih strana nije protivio. Suđenje se nastavlja u ožujku.

 

Lažna braniteljska udovica nezakonito primila 1,3 milijuna kuna mirovine: Slučaj se ponavlja jer je sud pogriješio
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap