Lažni branitelj: Prijevarom stekao na stotine tisuća kuna mirovine i invalidnine

Jasmina Grgurić
10. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Još jedan slučaj lažnog branitelja, koji je na temelju lažnog statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida nezakonito stekao pravo na braniteljsku mirovinu i invalidninu, oštetivši time državni proračun za nekoliko stotina tisuća kuna, stiže iz Osječko-baranjske županije.

Ilustracija: Pixabay

Lažni branitelj i umirovljenik (57) s osječkog područja gotovo je deset godina primao mirovinu koju je nezakonito stekao, kao i invalidninu koju je primao 14 godina.

policija

Lažni branitelj iz Knina u 12 godina prijevarom zgrnuo preko milijun kuna mirovine!

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 57-godišnji hrvatski državljanin, u periodu od 1. siječnja 2005. do 31. prosinca 2018. godine, tijekom postupka priznavanja statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida, lažno prikazao činjenice o sudjelovanju u domovinskom ratu i okolnosti narušavanja zdravlja koje su uzrokovale invaliditet te je nezakonito stekao pravo na mirovinu, invalidninu hrvatskog branitelja i dionice trgovačkih društava” – izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska.

Mirovina je 57-godišnjaku isplaćivana od srpnja 2009. do prosinca 2018. godine, a invalidnina od siječnja 2005. do prosinca 2018. godine, čime je nezakonito stekao materijalnu dobit od nekoliko stotina tisuća kuna.

Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće, kažu iz policije.