Andro Vlahušić u saborskoj je mirovini, a sada ima i status branitelja

Jasmina Grgurić Zanze
22. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušuć već je dvije godine u saborskoj mirovini, a jučer se na svom Facebook profilu pohvalio kako je napokon dobio status hrvatskog branitelja zbog rada u sanitetu Hrvatske vojske. U sanitetu je proveo samo dva tjedna za vrijeme Oluje 1995. godine. Braniteljski status neće mu igrati ulogu za ostvarivanje mirovinskih prava, već je očito stvar osobne satisfakcije.

Andro Vlahušić (snimak zaslona/Dubrovačka televizija)

Nekadašnji dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić postao je hrvatski branitelj. Dogodilo se to 25 godina nakon rata. Naime, on je 1995. godine dva tjedna radio u sanitetu Hrvatske vojske, temeljem čega mu je dodijeljen braniteljski status.

Priznata mu samo dva tjedna saniteta

“Vrijeme je najbolji sudac! Nakon 25 godina, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske priznalo mi je status hrvatskoga branitelja, zbog rada u Sanitetu Hrvatske vojske.

Ako drugi nisu htjeli priznati Istinu, tadašnja djeca, a danas odrasli ljudi uvijek su je znali. Nadam se da će kraće vrijeme trebati za povratak zidina gradu i revidiranje političkoga progona” – napisao je Vlahušić.

Hrvatska je zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima iz 2017. godine dobila novih 1.687 registriranih branitelja, dok je 10.600 zahtjeva u obradi, što će povećati ukupnu brojku od 505 tisuća branitelja. Među njima se našao i bivši dubrovački gradonačelnik.

Vlahušić se u više navrata predstavljao kao dubrovački branitelj iz 1991. godine. Spominjao je da je bio šef logistike u ratnom Dubrovniku od listopada 91. do travnja 92. te organizator gašenja požara u gradu 6. prosinca 1991. godine. No iz dokumenta je razvidno da mu je priznato samo dva tjedna saniteta odnosno 15 dana u Oluji, piše Index.

Već dvije godine uživa u saborskoj mirovini

marko pavić
Sabornike i ministre čekaju mirovine do 85 posto plaće, a u njih mogu već sa 50!

No, Andro Vlahušić nije bio samo gradonačelnik, sada i branitelj, nego i saborski zastupnik i ministar, što mu je omogućilo da ode u saborsku mirovinu. Umirovljenik je prema povlasticama postao nakon što se 2017. godine zbog ranije pravomoćne presude za zloupotrebu položaja i ovlasti više nije mogao kandidirati na mjestu gradonačelnika. Tada 57-godišnji političar i liječnik odlučio je stoga iskoristiti svoje pravo odlaska u povlaštenu saborsku mirovinu, iako se mogao prema ugovoru vratiti na posao u bolnicu.

U saborskoj mirovini uživa već dvije godine, a govorio je i kako se bavi humanitarnim radom te pomaganjem potrebitima.

Inače, saborska mirovina iznosi 10.021 kunu, a prima je 673 zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavni državni revizor. Iako je ona ukinuta za mandate ostvarene nakon 2012. godine,  u nju i dalje mogu ići svi oni koji su ih obnašali ranije.

Više o ostvarivanju prava na saborsku mirovinu i njihovu ukidanju pročitajte na ovom linku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap