[KORONAVIRUS UŽIVO] Pet novih slučaja koronavirusa u Hrvatskoj, ograničavaju se skupovi do 100 ljudi

Josip Mihaljević
12. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

U Hrvatskoj imamo relativno malen broj potvrđeno zaraženih ljudi s koronavirusom, no iskustva iz drugih zemalja pozivaju na oprez. Iz minute u minutu imamo sve više informacija o koronavirusu, a u ovom tekstu možete pročitati najbitnije.

vili beroš

Foto: Vili Beroš, ministar zdravstva | Youtube screenshot

Donosimo sažetak svih bitnih informacija vezanih za koronavirus u Hrvatskoj.

Najnovije:

16:00 Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 16 sati.

Ministar Vili Beroš potvrdio je kako imamo pet novih slučajeva zaraze, a ukupan broj zaraženih penje se na 24. Radi se o kontaktima ranije oboljelih pacijenata iz Rijeke.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović potvrdio je ranije najave i izvijestio da je stožer donio odluku o ograničavanju javnih okupljanja na 100 osoba.

15:45 Liječnik i bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predložio je danas drastično strože mjere od onih koje se provode. Danas je u Saboru govorio o uvođenju profesionalne mirovine za ljude koji rade na poslovima s beneficiranom radnom stažu, no rasprava je prekinuta i tema je postala koronavirus. Mrsić je tako izjavio da treba zatvoriti sve vrtiće i škole i ograničiti sve skupove veće od deset ljudi. Opširnije o tomu možete pročitati OVDJE.

14:45 SDP predlaže da se zatvore svi vrtići, škole i fakulteti u Hrvatskoj i da se omogući plaćeni dopust jednom roditelju. Pozivaju na brigu o starijim sugrađanima:

“SDP još jednom naglašava da su sigurnost i zdravlje naših građana na prvom mjestu, posebno apeliram na sve građane da vode brigu o starijim sugrađanima koji su najizloženija skupina”, kazao je Bernardić.

14:00 Zamjenik varaždinsko župana i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Robert Vugrin kazao je kako su danas donijeli dodatne mjere zaštite – Stožer više neće davati dozvole za skupove s više od sto osoba, piše Index.hr.

13:46 Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak na preporuku Stožera civiline zaštite Grada Samobora odlučio je zatvoriti tržnicu i ograničiti skupove do sto ljudi. Također, preporuka je da se ispraćaji pokojnika odvija isključivo u krugu uže obitelji.

13:45 Zgrada tvrtke Siemens d.d. u Zagrebu ispražnjena je radi prevencije zbog slučaja koronavirusa kojim je zaražen jedan od djelatnika, piše Index.hr. U zgradi više nema nikoga od djelatnika.

12:25 Evo kako će izgledati nastava na daljinu za vaše unuke – VIDEO.

12:20 Jedan od zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj je ozdravio, piše Vecernji.hr. Radi se o bratu blizancu provooboljelog pacijenta, a jučer navečer pušten je iz bolnice. Kako doznaju novinari Večernjeg lista, uskoro bi trebali biti pušteni i prvooboljeli i njegova djevojka.

“Brat prvooboljelog više nije nije nositelj virusa”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

11:20 Stožer civilne Zaštite Zagrebačke županije donio je zaključak u kojem se preporuča odgađanje svih skupova i organiziranih okupljanja bez obzira na veličinu na području Zagrebačke županije, a stanovnike Zagrebačke županije pozvali su da se ne odazivaju na skupove, piše Index.hr.

10:50 Od sutra u Istarskoj županiji neće raditi vrtići, škole i fakulteti. Sukladno odluci Vlade RH, Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i znanosti sudjelovat će u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu.

Od ponedjeljka, 16. ožujka, u 8 sati na Trećem programu HRT-a kreće emisija nastavnog programa nazvanog “Škola na Trećem”, piše HRT.

10:30 Na današnjoj Sjednici Vlade glavna tema bila je koronavirus. Plenković je kazao kako je situacija u Hrvatskoj za sada povoljna:

“Imamo relativno mal broj zaraženih, riječ je o ljudima koji su se vratili iz zaraženih područja i ljudima iz njihovog užeg okruženja. Svi su u izolaciji. Stoga virus za sad ne cirkulira i ne razmnožava se u Hrvatskoj kao što je to u drugim zemljama”, kazao je.

Plenković je kazao kako je Krizni stožer zabranio sva okupljanja na kojima je više od 1.000 ljudi, a danas bi trebale ići još restriktivnije mjere.

Međutim, naglasio je kako je isplata plaća i mirovina zagarantirana. 

“Pratite epidemiologe kako bi ovaj proces, koji je jako ozbiljan, prošao sa što manje štete”, kazao je premijer.

Jučer: Zagrebačka nadbiskupija pozvala je svećenike i vjernike da se zbog širenja koronavirusa suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i skupove ako imaju simptome respiratornih infekcija te je savjetovala da se u škropionicama ne čuva i u njih ne ulijeva blagoslovljena voda, piše Index.hr.

Rukovanje kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije neće se koristiti, a vjernici će pričest svete hostije primati na dlan jedne ruke kako bi je drugom rukom prinijeli ustima.

Ranije važne vijesti: 

Zabrana posjeta domovima za starije: Ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku svim pružateljima usluga socijalne skrbi, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, izdalo je zabranu posjeta ustanovama za starije i nemoćne osobe, djecu i mlade. Mjera je na snazi od početka ožujka, a više o tomu možete pročitati OVDJE.

Mirovinski fondovi na gubitku: Koronavirus nije opasan samo za ljude, nego i za ekonomiju. Najavljuje se i moguća recesija. Domaći mirovinski fondovi su zbog tržišta već počeli gubiti na vrijednosti dionica. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju: Svjetska zdravstvena organizacija 12. ožujka proglasila je situaciju s koronavirusom pandemijom.

“U nadolazećim danima očekujemo da će broj zaraženih i broj umrlih koronavirusom rasti još više. Svjetska zdravstvena organizacija prati situaciju od početka i duboko smo zabrinuti s brzinom širenja virusa, njegovom opasnošću i upozoravajućoj razini nečinjenja po ovom pitanju.

Stoga smo procijenili da se COVID-19 može nazvati pandemijom”, kazali su.

[KORONAVIRUS UŽIVO] Pet novih slučaja koronavirusa u Hrvatskoj, ograničavaju se skupovi do 100 ljudi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap