Zavod za javno zdravstvo objavio preporuke za starije i za kronične bolesnike

Josip Mihaljević
3. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ministar zdravstva Vili Beroš održali su konferenciju za medije u kojoj su zamolili građane da se brinu o vlastitom zdravlju, jer se time brinu i za javno zdravlje. Zavod je objavio mjere zaštite za starije i za kronične bolesnike vezane za koronavirus.

koronavirus

Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za očuvanje zdravlja osobama životne dobi 60+ i osobama oboljelim od kroničnih bolesti. Preporuke se temelje na dostupnim informacijama bolesti koju izaziva koronavirus te izjavama generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije o rizicima navedenih skupina.

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:

  • Često pranje ruku sredstvima koje sadrže 70% alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su prljave i to u trajanju 20-ak sekundi;
  • Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta;
  • Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac;
  • Nošenje medicinske maske je obvezno ako imate respiratorne simptome;
  • Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku;
  • Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Preporučuje se održavati higijenu svog stambenog prostora – tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu. Nadalje dr. Tedros Adhanom Ghabreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, pozvao je sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta.

U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi, te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Također je apelirao da osobe u ovoj dobnoj skupini preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi potreban recept ili savjet.

Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu da osobe u životnoj dobi 60+, ili koje imaju neku kroničnu bolest poput bolesti kardiovaskularnog sustava, respiratornog sustava ili dijabetesa, da imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju navedene mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.

Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr.) na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezani uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

Copy link
Powered by Social Snap