Ministarstvo domovima za starije zabranilo posjete zbog koronavirusa!

Jasmina Grgurić
1. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku svim pružateljima usluga socijalne skrbi proslijedilo je Naputak o postupanju Ministarstva zdravstva te Preporuku postupanja prema specifičnim mjerama zaštite vezano uz nCoV bolesti (COVID-19) Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Druženja u domovima i dalje su moguća, ali bez posjeta (foto: J. Grgurić)

Kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, ali i zbog epidemije gripe, Krizni stožer Ministarstva zdravstva smatra da je opravdana zabrana posjeta u ustanovama za starije i nemoćne osobe, djecu i mlade. Ministar Vili Beroš ovaj je naputak proslijedio Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ono ga je proslijedilo dalje svim ustanovama.

Posjete u domovima su po novom dakle zabranjene zbog trenutne epidemiološke situacije s koronavirusom u Hrvatskoj, od kojega je službeno oboljela već sedma osoba.

Zdravstveni nadzor i samoizolacija za štićenike

Domovima su proslijeđene i preporuke za zaštitu od koronavirusa iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u ustanovama socijalne skrbi.

Štićenici koji su unazad 14 dana doputovali iz zahvaćenih područja; Kine, Hong Konga, talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont, Japana, Irana, Singapura i Južne Koreje trebaju biti pod aktivnim zdravstvenim nadzorom i u samoizolaciji tijekom 14 dana.

Ako nisu bili u kontaktu s oboljelima, sobu u domu mogu dijeliti s drugim osobama, ali ne smiju je napuštati i koristiti zajedničke prostorije. Ako su bili u kontaktu s oboljelima, ali ne pokazuju simptome bolesti, u sobi moraju biti same ili u organiziranoj karanteni.

Štićenike koje dolaze iz zahvaćenih područja, a imaju neki od respiratornih simptoma; povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju i kratak dah, neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, piše u preporuci HZJZ-a.

Putovanja i druženja unutar Hrvatske i dalje moguća

Do daljnjega je neophodno odgoditi sve organizirane odlaske štićenika u zahvaćena područja, kao i
susrete s osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja. Navode i da su putovanja i organiziranja druženja unutar Hrvatske za štićenike i nadalje moguća, uz uvjet da u njima ne sudjeluju štićenici s respiratornim simptomima te uz poticanje boravka na otvorenom.

Domovima su izdane i opće mjere zaštite koje se odnose na osiguravanje sapuna, vode i papirnatih ručnika za ruke, liječničke pomoći osobama s respiratornim simptomima, redovno provjetravanje prostorija te poticanje boravka na otvorenom.

 

Ministarstvo domovima za starije zabranilo posjete zbog koronavirusa!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap