Što napraviti ako mislite da imate koronavirus? Nikako ne ići u hitnu!

Josip Mihaljević
12. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Počeli ste kašljati, boli vas grlo i mislite da sve upućuje na koronavirus? Upute o tomu što poduzeti možda nisu najvidljivije u moru informacija o koronavirusu, a velik dio procedure biste trebali napraviti – preko telefona!

Foto: Unsplash

Ako ste bili u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem bolesti COVID-19 i mislite da razvijate simptome povišene tjelesne temperature, probleme s disanjem i naglim početkom kašljanja, grlobolje ili kratkog daha – najgore što možete napraviti jest da samoinicijativno idete u bolnicu ili u hitnu službu.

Telefon u ruke, pamet u glavu

Prvi korak bi bio da telefonski nazovete svog obiteljskog liječnika kako bi se na pravi način usmjerili u hitnoj službi.

Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević objavila je upute što vam je činiti u slučaju da sumnjate na najgore. Izuzetno je važno ostati kod kuće u samoizolaciji.

Nakon konzultacije s liječnikom obiteljske medicine, možete se obratiti nadležnoj dežurnoj epidemiološkoj službi, a brojevi za sve županije su ovdje:

Foto: Popis telefonskih brojeva epidemiologa u pripravnosti

U skladu sa sumnjom na zarazu, dogovara se transport u bolnicu radi dijagnostike i liječenja. Dakle, ne idete vi u bolnicu nego oni dolaze po vas.

Nikako u hitnu!

Prije dva dana jedan je muškarac došao na hitni odjel KB Dubrava, a u čekaonici je proveo oko dva sata s kašljem, piše HRT. Pri dolasku nije rekao da je možda zaražen koronavirusom, zbog čega je cijeli hitni odjel KB Dubrava morao biti zatvoren zbog sumnje na širenje zaraze.

To nije izazvalo probleme samo u toj hitnoj, nego i u drugim hitnim odjelima jer su se pacijenti morali tamo preusmjeravati.

“Sumnja se na gripu, ali se ne može isključiti niti koronavirus. Pacijent je upućen na kliniku Fran Mihaljević, a hitni prijem KB Dubrava zatvoren je do daljnjeg”, kazao je tada ministar zdravstva Vili Beroš.

Hitni prijem KB Dubrava naposljetku je ponovno otvoren, a kasnije je potvrđeno je muškarac negativan na koronavirus.

 

Što napraviti ako mislite da imate koronavirus? Nikako ne ići u hitnu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap