Kolinda odlikovala NOB-ovce Palminu Poljak (97) i Antuna Baranovića (91)

Josip Mihaljević
11. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Jedan od posljednjih poteza predsjednice u odlasku Kolinde Grabar-Kitarović bilo je uručivanje 40-ak odlikovanja pojedincima i institucijama zaslužnima za razvoj Hrvatske. Među njima je i dvoje splitskih partizana – Palmina Poljak (97) i Antun Baranović (91) koji su odlikovani Redom Stjepana Radića “za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda”.

kolinda grabar kitarovic

Foto: predsjednica.hr

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošloga je tjedna uručila 40-ak odlikovanja pojedincima  i institucijama zaslužnima za razvoj i ugled Hrvatske. Među njima se našlo i dvoje splitskih partizana – Palmina Poljak (97) i Antun Baranović (91) – koji su odlikovani Redom Stjepana Radića “za zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda”, piše slobodnadalmacija.hr.

Strastvena partizanka i najstariji živući nogometaš Hajduka

Milijunašica Kolinda: Sto tisuća eura iz NATO-a nije otpremnina, nego mirovina?

Novinari Slobodne Dalmacije posjetili su vitalne umirovljenike koji žive u Splitu. Ona se bez problema detaljno sjeća prizora i događaja otprije 80 godina, a on je nedavno za potrebe jednog snimanja pretrčao igralište Radničkog nogometnog kluba Split. Svoja odličja primili su ususret 75. obljetnici prvog oslobođenja grada Splita i 74. obljetnice konačnog oslobođenja grada Splita i Dalmacije od fašističke okupacije.

Palmina Poljak, djevojački Grubišić, u ilegali je održavala glavni punkt za prebacivanje tisuća Splićana u partizane – u solinskim Ninčevićima, pred nosom talijanskih fašista – te je djelovala kao politički radnik u solinskom bazenu, dok je Baranović kao jedan od najmlađih partizanskih kurira veći dio rata proveo na prostoru od Trilja i Sinja do Livna.

Baranović je ujedno i najstariji živi nogometaš Hajduka i Splita (za koje je nastupao 1950-ih godina), dok je Palmina u travnju 1944. godine po partijskom zadatku sudjelovala u legendarnom prebacivanju Hajdukovih igrača iz okupiranog Splita na oslobođeni Vis.

“Da sam bila na Pantovčaku, ja bih joj to u lice rekla”

Provjerite kako se kreću povlaštene mirovine domobrana i NOB-ovaca

Nakon rata, oboje su mirovinu dočekali kao prosvjetni radnici: Palmina je bila učiteljica u osnovnoj školi, a Tonči je predavao matematiku u srednjoj školi.

Palmina je izrazila zadovoljstvo odlikovanjem:

“Drago mi je. Pogotovo jer sam dobila Red Stjepana Radića, a u mojoj su kući u Solinu svi bili ‘radićevci'”, kazala je.

Priupitana kako se osjeća da joj je odličje uručila osoba koja je maknula Titovu bistu s Pantovčaka, Palmina je predsjednici u odlasku poručila sljedeće:

“Meni se ne sviđa da je na čelo naše zemlje došla osoba s takvim pogledima. S druge strane, nije mi ona to dala, nego je to moj Red Stjepana Radića. Nije se ona patila od 1941. do 1945. po ledu, kiši i snijegu, nije ona spavala u rovovima, nego ja. A zašto ona tako misli, meni nije jasno. Kad govori protiv socijalizma, kao da mene vrijeđa, kao da meni nešto oduzima. Da sam bila na Pantovčaku, ja bih joj to u lice rekla. Pa tko je obrazovao tu ženu? Možda i njoj treba analfabetski tečaj”, kazala je.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap