Ako neće Kolinda, hoće Bandić: “Treba nam pravobranitelj za starije osobe”

Josip Mihaljević
24. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Prijedlog bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za protekle predsjedničke izbore bio je osnivanje institucije pravobranitelja za starije osobe. Sada je i Bandićev saborski klub pokrenuo sličnu inicijativu – kažu da nisu razgovarali s koalicijskim partnerima, ali da će taj prijedlog grčevito braniti.

milan bandić

Foto: Milan Bandić | Mirovina.hr

Hrvatska bi iduće godine mogla dobiti instituciju pravobranitelja za starije osobe ako Hrvatski sabor prihvati zakon koji je predložio Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika, piše Jutarnji.hr. Kako je otkrio predsjednik Kluba, iza prijedloga stoje Matica i Sindikat umirovljenika.

Identičan prijedlog imala je i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom programu za protekle predsjedničke izbore.

“Stariji nemaju sredstva za odvjetnike”

kolinda
Predsjednica objavila program: "Predložit ću uvođenje institucije pravobranitelja za starije"

Svaki peti stanovnik Hrvatske stariji je od 65 godina, a starenje stanovništva ne usporava. Broj umirovljenika je u porastu, a osim siromaštva, stariji ljudi sve češće postaju žrtve raznih predatora.

Stopa rizika od siromaštva najviša je kod osoba starijih od 65 godina, navodi Klub zastupnika te upozorava kako siromašni stariji lako postaju žrtve prijevara, otimanja nekretnina i imovine, najčešće kroz institut ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

“Sadržaj ugovora o dosmrtnom uzdržavanju nigdje nije propisan, imalo smo niz slučajeva da rodbina proda nekretninu svoje starije osobe, pa starca ili staricu ostavi na ulici, na teret države. Starije osobe mahom ne poznaju pravo, niti imaju sredstva za odvjetnike, a kako nam pravosuđe radi, prije će umrijeti nego ostati u stanu. To su razlozi zbog kojih smatramo da nam ovaj pravobranitelj apsolutno treba”, kazao je predsjednik Kluba, Kažimir Varda.

Također, najavili su i ponovno pokretanje izmjena Zakona o obveznim odnosima, točnije u dijelu koji se tiče ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Pravobranitelj za 800 tisuća osoba

Umirovljenici o programu predsjednice: "Pravobranitelja uzmi sebi, a nama veće mirovine!"

Budući pravobranitelj zastupao bi prava oko 800 tisuća osoba starijih od 65 godina koliko je ih je u ovom trenutku u Hrvatskoj.

“Uz sve to, mislim da sad u državnom proračunu ima dovoljno novca za osnivanje ureda”, kazala je Milanka Opačić.

Ured bi godišnje koštao oko 3,5 milijuna kuna, javljaju iz Kluba zastupnika. Inače, u Hrvatskoj danas imamo četiri pravobranitelja: za djecu, za osobe s invaliditetom, za ravnopravnost spolova i pučku pravobraniteljicu:

“Po ovome kako vidimo, pučka pravobraniteljica očito nema dovoljno kapaciteta da se bavi time, jer je njezin spektar dosta širok. Sve više starimo i imamo sve više problema, pa držim da je pravobranitelj za starije osobe potreban”, istaknula je Opačić.

“Grčevito ćemo braniti ovaj prijedlog”

Zanimljiva je informacija kako Bandićev klub ovaj prijedlog nije usuglasio s koalicijskim partnerima:

“Idemo potpuno samostalno i očekujemo da se Vlada očituje o našem prijedlogu, grčevito ćemo ga braniti, bez obzira kakav će Vladin stav biti, idemo do kraja. Nije to zbog populizma ili izbora, to nema veze s tim. Idemo s tim jer smo uvjereni da za to postoji nasušna potreba”, zaključio je Kažimir Varda.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap