Milijunašica Kolinda: Sto tisuća eura iz NATO-a nije otpremnina, nego mirovina?

Jasmina Grgurić Zanze
7. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Štednja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović došla je u prvi plan tijekom predsjedničke kampanje. Ona je, naime, na kraju prošle godine iznosila 1,8 milijuna kuna, od čega je oko 800 tisuća kuna 2018. godine stiglo iz NATO-a. No, čini se da u pitanju nije otpremnina, kako tvrdi sad već bivša predsjednica, nego mirovina.

Kolinda Grabar Kitarović u izbornoj noći (Snimak zaslona/Youtube)

Kolinda Grabar Kitarović na HRT-ovu sučeljavanju sa Zoranom Milanovićem objasnila je porijeklo svoje ušteđevine koja ukupno iznosi 1,8 milijuna kuna. Od toga, više od sto tisuća eura, oko 800.000 kuna, isplaćeno joj je 2018. godine iz NATO-a, što je vidljivo u njezinoj imovinskoj kartici. Tamo piše kako je riječ o neoporezivom jednokratnom primitku od rada uz plaću u NATO-u, gdje je radila kao pomoćnica glavnog tajnika. Sad već bivša predsjednica to je nazvala otpremninom, no čini se kako je u pitanju ipak – mirovina.

Žive od plaća, a štednju ne diraju

“To nije otpremnina. Kad zaposlenici NATO-a napuste organizaciju, mogu odabrati da uzmu svoju mirovinu u ukupnom iznosu” – potvrdio je za Večernji list službenik iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Inače, bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a mladat je završila svojevoljno kako bi se uključila u predsjedničku utrku i preuzela tu dužnost na koju je izabrana prije pet godina.

Grabar Kitarović je sama kazala na HRT-u tijekom sučeljavanja kako je zbog uplate NATO-a došlo do pomaka u njezinoj imovinskoj kartici. Dodala je i da suprug i ona žive od plaća, a štednju ne diraju.

Najavila da će ostati u Hrvatskoj

koly
Kolinda u Osijeku održala bizarni govor: "Hrvati će preko interneta raditi za 8.000 eura"

Da je pet godina mandata predsjednici godilo, govore još neki podaci iz njezine imovinske kartice. Tako je lani uspjela otplatiti cijeli kredit iz 2007. godine u visini 1,1 milijun kuna, a kojeg je trebala otplaćivati do 2030. godine. Grabar Kitarović je pojasnila kako je to uglavnom učinila prodajom stanova. Štednja od milijun kuna, kako je već rečeno, uvećana je za isplatu iz NATO-a. Plaća je predsjednici skočila s oko 22.720 na 24.376 kuna. Suprug Jakov Kitarović bio je nezaposlen i bez primitaka da bi 2019. u imovinskoj kartici pisalo kako prima plaću od gotovo 14.000 kuna, a zaradio je i 180.000 kuna kroz ugovor o djelu.

Nakon objavljenih rezultata u izbornoj noći, Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će ostati u Hrvatskoj te kako će najprije uzeti dva tjedna godišnjeg odmora, što si nije mogla priuštiti posljednjih pet godina. Za njezinu egzistenciju građani, posebno umirovljenici, pritom – nemaju razloga brinuti.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap