Kći s ocem sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju: Bravu je promijenila, a obaveze ne ispunjava

Josip Mihaljević
9. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju dio imovine prelazi u ruke onoga tko uzdržava u trenutku smrti primatelja uzdržavanja. Donosimo priču iz Hrvatske gdje kći koja treba uzdržavati svog oca obaveze uopće ne ispunjava, no brave u stanu kojeg tek treba naslijediti već je promijenila. Da bi stvar bila još gora, oca je pokušala kod psihijatra proglasiti nesposobnim za rasuđivanje kako bi na imovinu “sjela” što prije.

Foto: Pixabay

Osnovna razlika kod ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju jest trenutak prijenosa imovine. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju to se događa u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, a kod ugovora u dosmrtnom uzdržavanju odmah nakon sklapanja ugovora.

Kći oca vodi psihijatru, obitelj sumnja da ga želi proglasiti ludim

Jedna čitateljica iz Dalmacije i supruga sina iz teksta (podaci poznati redakciji) javila nam se s jednom klasičnom hrvatskom pričom o takvim ugovorima.

Prije otprilike dvije godine, kći i sin su sa svojim ocem umirovljenikom potpisali ugovore o doživotnom uzdržavanju. Kći je prema svom ugovoru trebala naslijediti stan od 60-ak kvadrata u Zagrebu, a sin preostali dio kuće u Dalmaciji.

Kako otac ima dva ugovora o uzdržavanju, s punim pravom je očekivao jednaku razinu uzdržavanja od svoje djece, no od strane kćeri ona je izostala.

par
Umirovljenički par morao tužiti nećakinju: Imali ugovor o uzdržavanju, a ona ih nije posjetila gotovo godinu dana

“Mi se brinemo o njemu, sve živo što treba, s tim da ona ništa ne radi. Ona o njemu ne vodi nikakvog računa, nekad ode kod liječnika po tablete ali mu ih ni onda ne donese nego on mora ići kod nje. Čovjek je polupokretan, ima loše kukove, a ona ga traži da se penje uz stepenice”, priča nam naša čitateljica.

Kaže nam da ga je kći zbog jedne pritužbe da je teško zaspao te da je imao noćnu moru počela voditi kod psihijatra, a sumnjaju da to čini kako bi ga što prije proglasila nesposobnim za rasuđivanje i kako bi nekretnina što prije došla u njene ruke.

“Da se razumijemo, nama uopće nije problem brinuti o njemu, ali zašto druga strana ne ispunjava svoje obaveze? To ne odgovara činjenicama u ugovoru”, priča nam čitateljica.

Prema njenim navodima, kći ne sudjeluje u uzdržavanju niti financijski, niti osobnom ispomoći već duže vremena, a od sredine ljeta ne sudjeluje uopće.

Brave u stanu su već promijenjene, ali on je još uvijek vlasništvo oca

Umirovljenik je inače stanovao u Zagrebu, živio je s jednom gospođom koja se brinula o njemu. Nakon njene smrti zdravstveno stanje mu se pogoršalo pa se preselio k njima u Dalmaciju.

adam
Ugovor o uzdržavanju: Prodali mu stan, nakon tri mjeseca ga izbacili na cestu

Nedavno je jedan član obitelji trebao prenoćiti u Zagrebu pa je tražio ključ stana. Međutim, “poljubio” je vrata – originalni ključ od oca više ne odgovara bravi.

“Kad nam je to javio, bili smo svi šokirani, uključujući i oca. Onda se on raspitao s kćerkom koja nije bila raspoložena razgovor o toj temi i rekla je da je to privatna stvar između nje i oca”, priča nam sugovornica.

To je sasvim sigurno protivno ugovoru, budući da je stan u Zagrebu vlasništvo oca sve do trenutka njegove smrti.

“Želim da stariji ljudi znaju da se ovo događa”

Naša čitateljica nam ponavlja kako njima uopće nije problem brinuti se, no shvaća da im je sloboda limitirana jer znaju da u slučaju putovanja ili izbivanja iz kuće kćer neće preuzeti obavezu na sebe.

Kaže nam da je htjela ispričati ovu priču kao upozorenje brojnim umirovljenicima diljem Hrvatske kojima se slična situacija može dogoditi ako dobro ne razmisle što potpisuju i ako nemaju realna očekivanja hoće li pružatelj uzdržavanja ispunjavati svoje obaveze.

Srećom, umirovljenik iz ove priče ima barem jednu stranu koja ispunjava svoje obaveze i ima svu potrebnu skrb. No, brojni umirovljenici takve ugovore potpisuju s jednom osobom pa im život doista zna postati nepodnošljiv, a osoba kojoj su vjerovali da će se brinuti o njima u stare dane više pažnje posvećuje nekretnini koju će naslijediti nego obećanoj skrbi.

Kako raskinuti takve ugovore?

Postoji nekoliko načina na koji se ugovor o doživotnom uzdržavanju može raskinuti:

  • sporazumno i nakon što je počelo njegovo ispunjavanje
  • jednostrano ako davatelj i primatelj uzdržavanja prema ugovoru žive zajedno, a njihovi su se odnosi toliko poremetili da zajednički život postane nepodnošljiv te kada druga strana ne ispunjava svoje obveze iz tog ugovora
  • zbog promijenjenih okolnosti nastalih nakon sklapanja ugovora – ako je zbog izvanrednih okolnosti nastalih nakon sklapanja ugovora, koje se nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora, ispunjenje obveze za jednu ugovornu stranu postalo pretjerano otežano ili bi joj nanijelo pretjerano veliki gubitak (primjerice, iznenadno osiromašenje davatelja uzdržavanja zbog kojeg on više ne može uzdržavati primatelja uzdržavanja)

Umirovljenička udruga Sindikat umirovljenika Hrvatske već dugo se zalaže za ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju (srećom,

u ovom slučaju nije riječ o takvom ugovoru ali su slični), a njihova pravna služba dobro je upoznata s finesama takvih ugovora. Također, najveći broj pritužbi im stiže upravo zbog sličnih situacija.

Ako znate nekoga tko je u sličnoj situaciji možete se javiti nama na e-mail adresu mirovina.hr@gmail.com ili kontaktirajte Sindikat umirovljenika na broj telefona 01/ 46 55 146.

Kći s ocem sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju: Bravu je promijenila, a obaveze ne ispunjava
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap