Ugovor o uzdržavanju: Prodali mu stan, nakon tri mjeseca ga izbacili na cestu

Josip Mihaljević
18. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Ugovori o uzdržavanju bili su tema sinoćnje RTL-ove Potrage. Kao uvod u temu poslužio je jedan posebno ružan slučaj i neminovni sudski postupak koji je uslijedio. Umirovljenički bračni par je s domom za starije potpisao jedan takav ugovor. Nakon prodaje njihovog stana i smrti umirovljenice, umirovljenik je završio na cesti…

adam

Foto: Adam | RTL Screenshot

Jučerašnja RTL-ova Potraga dotaknula se velikog problema među starijom populacijom, koji najčešće završe na njihovu štetu. Radi se o ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju s jednim domom za starije.

Razlika između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju je što stranka koja uzdržava u slučaju prvog ODMAH raspolaže s imovinom primatelja uzdržavanja, a u drugom slučaju tek nakon njegove smrti.

Umirovljenik Adam danas ima 81 godinu i živi kao podstanar. Prije nekoliko godina, u zamjenu za mali stan u Dubravi, potpisali su ugovor o dosmrtnom uzdržavanju u zamjenu za dvije sobe u Domu za starije u Bjelovaru. Dom je stan uspio odmah i prodati. Međutim, supruga mu je ubrzo preminula, a Adama su nakon samo tri mjeseca izbacili na cestu. Naravno, Dom u Bjelovaru ima i svoju stranu priče, a sada spor rješavaju na sudu.

Adam: Osjećam se ugroženo i prevareno. Tužan sam i jadan. Meni se ne živi…

S mirovinom od 3.000 kuna živi sam kao podstanar. Sin mu je umro prije dvadeset, a supruga prije tri godine.

Kada je supruga postala bolesna i on više nije mogao brinuti o njoj, potpisali su sporni ugovor i otišli u Dom. Dom se pak obvezao do smrti jednog od njih plaćati 5.000 kuna na mjesec, a nakon a nakon toga onaj tko bi dulje živio više ne bi trebao ništa plaćati.

Adam optužuje da su u Domu nemarno liječili njegovu suprugu:

“Našao sam suprugu s glavom na podu. Na usta joj je išla pjena i krv i bila je u polubesvjesnom stanju. Normalno da sam zvao sestre i tražio hitnu pomoć. Rekle su da nije supruzi ništa i da nema potrebe za hitnom. A ja sam govorio morate i morate i natjerao sam ih da pozovu hitnu pomoć”, tvrdi Adam.

Supruga mu se više nikada nije vratila u Dom. Iz bolnice u Bjelovaru prebačena je u onu u Klenovniku, a nedugo nakon toga je i preminula.

Adama su izbacili zbog nedoličnog ponašanja, a u domu je proveo ukupno tri mjeseca. Zbog toga ih je odlučio tužiti.

Druga strana priče: “Govorio je da će Dom sravniti sa zemljom”

Iz Doma u Bjelovaru negiraju da se situacija odvila na takav način.

“Mi ni jednom od njega nismo primili niti pismenu obavijest ili prigovor na smještaj. Njoj smo bili jedini skrbnici, vodili smo brigu i kad je bila u bolnici i da psihički i fizički ojača. Za sve to postoji službena bilješka naše socijalne radnice. Da je on nama branio da mi gospođu vodimo na zrak i u restoran da se osjeća bolje. Po njemu je ona trebala biti u zamračenoj sobi i to je bio tretman za nju koristan”, tvrdi ravnatelj Davor Njegovac.

Tvrde da Adamova supruga nije pala s kreveta i da ih je on zapravo prisilio da pozovu hitnu. Tada je, kažu, počeo s prijetnjama osoblju i hitnoj medicinskoj službi:

“”Sjeli smo cijeli stručni tim i rekli mu da takvo ponašanje nije u redu, a on je govorio da ćemo ga zapamtiti i da će dom sravniti sa zemljom i da ga se ne može držati među ostalim korisnicima koji su u strahu”, kaže Njegovac.

Stručnjaci: Takve ugovore nitko ne kontrolira, lešinari iskorištavaju starije ljude

Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta ne komentira konkretan slučaj, ali upozorava na raširenost problema. Kaže kako je velik broj starijih prepušten sam sebi, a da u domovima ima mjesta za tek 3 posto starijih od 65 godina:

“Njima se nude ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju i već su se neki ponuditelji u tom smislu profesionalizirali. Velik broj sličnih slučajeva završava na sudu koji prerastaju u ružne sudske procese u kojima su redovito zakinuti stari ljudi”, tvrdi Bežovan.

Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika tvrdi da problemi oko takvih ugovora čine 20 posto pritužbi koje na njihovu adresu stižu od umirovljenika diljem Hrvatske. Tako je ispričala o slučaju jedne bakice kojoj navodni uzdržitelji ne osiguravaju ni osnovno

“Voditi sudski spor 90 godina znači dočekati smrt, a ne presudu. Gospođa ne izvršava čak ni to da joj 1-2 puta tjedno donese topli obrok, niti dolazi davati lijekove niti je vodi kod liječnika. U samom ugovoru postoji opcija da ako poželi ići u Dom, ona će joj plaćati Dom, ali tako da iznajmi njezin stan. Ona tu ništa ne ulaže, to je prljavi pokvareni biznis”, kaže Petrović.

Dodaje kako se uopće ne zna koliko je takvih ogovora, jedna osoba ih može sklopiti koliko želi i to nitko ne kontrolira. Naziva ih profesionalnim lešinarima i traži da se napokon uvede regulacija. Time bi se izbjegao da to postane masovni lešinarski biznis koji treba zaustaviti.

 

Ugovor o uzdržavanju: Prodali mu stan, nakon tri mjeseca ga izbacili na cestu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap