[KARTA] Od danas velike promjene na bankomatima: Neki neće raditi, a dio banaka ima kovinomate

Ana Kanazir
15. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Zbog uvođenja eura, od danas pa do 15. siječnja 2023. godine određeni bankomati neće raditi jer će se prilagođavati na euro, a u istom vremenskom razdoblju će građani moći obavljati transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na svim bankomatima bez naknade. Također, kako biste se lakše pripremili na euro i zamijenili kune za novu valutu, u određenim bankama postoje automati za kovanice.

karta bankomata

karta bankomata | foto: HUB, screenshot

Iako zvuči kao puno informacija i potencijalnih problema, sve je organizirano kako nitko ne bi ostao zakinut. Tako od danas postoji interaktivna karta s bankomatima koji rade, mogu se podići novci bez naknade, a u nekim bankama postoji i automat za lakšu zamjenu kovanica kuna. Jedan takav automat smo i mi isprobali u poslovnici PBZ-a.

Podizanje novca s bankomata
Promjena valute nosi i promjene u podizanju novca: Neki bankomati su već sad ugašeni

Prilagodba bankomata

Kao što smo već pisali ovdje, prilagodba bankomata za isplatu gotovine u eurima je već krenula, dok će se od danas neki bankomati postupno i privremeno gasiti. Ovo se radi kako bi građani od 1. siječnja iduće godine mogli bez problema doći do svojih eura na svim bankomatima. Prilagodba bankomata će izgledati tako da se vade kazete i prilagođavaju za nove novčanice eura koje su drugačije od novčanica kuna, a potrebna je i softverska prilagodba.

– Prema planu prilagodbe, do zadnjeg dana prosinca građanima će biti na raspolaganju 1.300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja iduće godine 2.700 bankomata će isplaćivati gotovinu u eurima. Očekuje se da će svih 4000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine, navodi se na stranicama HUB-a.

Korištenje bankomata bez naknade

Još jedna novost je što će u razdoblju prilagodbe građani do 15. siječnja iduće godine moći podizati gotovinu debitnim karticama na bankomatima drugih banaka bez naknada. Kako građani ni na koji način ne bi bili zakinuti, postoji i interaktivna karta bankomata koja se ažurira na dnevnoj razini. Na ovaj će način građani znati koji su im bankomati na raspolaganju.

Kako navode iz HUB-a posebna je pažnja posvećena manjim naseljima, a vodilo se i računa da u svakom trenutku građani imaju dostupne bankomate za isplatu gotovine.

kovinomat

kovinomat | foto: Mirovina.hr

Posebni uređaji za uplatu kovanog novca

U nekoliko banaka na određenim lokacijama postoje i posebni uređaji za uplatu kovanog novca koji se koriste vrlo jednostavno. Ne morate čekati u redu u banci kako biste promijenili kune u euro, već možete sami staviti kovanice kuna u uređaj, a isti iznos ćete dobiti na vaš tekući račun. Uplata je vidljiva odmah, a nisu potrebne nikakve predradnje. Treba vam samo kartica vaše banke i kovanice u kunama.

Mi smo posjetili poslovnicu PBZ-a i provjeriti kako zapravo to izgleda u praksi. Možemo reći da je uporaba vrlo jednostavna, a sve upute ćete vidjeti na uređaju. Prvo je potrebno staviti svoju karticu i upisati pin na ekranu. Nakon toga, u prostor predviđen za kovanice stavite kovanice kuna, a onda isti pretinac podignite kako bi kovanice otišle u za to predviđeno mjesto. Uređaj će potom prebrojiti kovanice, a iznos će vam pisati na ekranu. Kao završni korak ćete dobiti potvrdu o uplati koju je potrebno spremiti jer je to pomoćni alat za reklamaciju ako vam novac iz nekog razloga ne sjedne na račun. Za ovaj postupak se također ne naplaćuje naknada.

Ipak, važno je znati kako uređaj u PBZ banci prihvaća sve apoene kuna i lipa osim kovanica od 25 kuna, dok je maksimalan iznos uplate prilikom jedne transakcije 2.000 kuna. Ovdje možete vidjeti detaljnije upute za cijeli postupak, kao i lokaciju ovih uređaja u poslovnicama PBZ-a. Osim u PBZ-u, kovinomati postoje i u Zagrebačkoj i u Erste banci.

Ako i dalje imate neke nedoumice vezane uz uvođenje eura, više možete vidjeti u našoj seriji tekstova na ovu temu.

Mi vas pitamo jeste li vi spremni na uvođenje eura?

Kako se pripremate na uvođenje eura?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap