Kakav gaf šefa umirovljeničke stranke: Ne zna koliko se puta godišnje usklađuju mirovine

Josip Mihaljević
24. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika izazvao je svoje političke konkurente i predstavnice umirovljeničkih udruga na debatu o umirovljeničkim problemima, a za to mu je poslužio nedavni zahtjev umirovljeničkih udruga o izmjeni formule usklađivanja. Pritom je pokazao elementarno nepoznavanje mirovinskog sustava i ustvrdio kako se mirovine usklađuju jednom godišnje.

špika milivoj

Foto: Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno | Youtube screenshot,

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika krajem prošloga tjedna osvrnuo se na nove zahtjeve umirovljeničkih udruga koje traže novu formulu usklađivanja mirovina. Pritom je izazvao Jasnu A. Petrović (SUH), Višnju Fortunu (MUH), Veselka Gabričevića (HSU) i Lazara Grujića (SU) na javnu debatu o umirovljeničkim pitanjima.

Postoji mali problem – Špika očito nije shvatio kakvu to promjenu formule usklađivanja umirovljeničke udruge traže, ali je svejedno imao potrebu javno iznijeti svoj stav o tomu:

“Kako kupovina glasova Covid dodatkom očito nije polučila očekivani rezultat kroz odgovarajuću potporu umirovljenika listama HDZ-a ovih dana se pred drugi krug ide u novi pokušaj obmane, ovaj puta sa obećanjem o dvostrukom usklađivanju mirovina. Tako bi se ubuduće umjesto jednom dva puta godišnje usklađivala mirovina što onako na prvu i za naivce zvuči jako lijepo, no ako se vidi tko predlaže onda isti trenutak nestaje optimizam i raste bijes jer dosadašnje iskustvo sa “predlagateljima” jasno kaže da se radi samo o još jednoj igri HDZ uz asistenciju onih koji glumataju predstavnike umirovljenika a u stvari su ih izdali i prodali za osobne interese”, piše Špika na svojim stranačkim web stranicama.

Mirovine se usklađuju dva puta godišnje preko 20 godina

šemper željko
Usklađivanje mirovina: Šemper traži da se umirovljenicima isplati razlika!

Mirovine se prema Zakonu o mirovinskom osiguranju usklađuju dva puta godišnje i to već preko 20 godina. Većina umirovljenika to zna jer najčešće u ožujku i rujnu dobiju malo povećanje, a referentne točke za “računanje” usklađivanja su 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine.

Svakih šest mjeseci Upravno vijeće HZMO-a, temeljem podataka Državnog zavoda za statistiku, donese odluku o usklađivanju mirovina. Trenutačno se usklađuju prema dvije stope – zbraja se indeks potrošačkih cijena (inflacija) i rast brutoplaće svih zaposlenih u RH za period od šest mjeseci, usporedi se s istim stopama od šest mjeseci ranije – i onda se donese odluka o stopi povećanja aktualne vrijednosti mirovine.

Trenutačna formula usklađivanja je u omjeru 70:30 u korist povoljnijeg faktora – ako su plaće rasle više nego što je bio indeks potrošačkih cijena, onda će se zbrojiti 70 posto rasta plaće i 30 posto indeksa potrošačkih cijena, a ako je rast plaća manji od indeksa potrošačkih cijena, tada će se zbrojiti 70 posto indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene brutoplaća.

Što traže umirovljeničke udruge?

Umirovljenici pišu premijeru: "Zahtijevamo novu formulu usklađivanja mirovina, od ove smo sve siromašniji"

Umirovljeničke udruge, Matica i Sindikat umirovljenika, nedavno su izašle sa zahtjevom da se omjer formule izmijeni 100:0. Tada bi, recimo u  godini u kojoj plaće rastu 3-4 posto, a inflacije nema, umirovljenici dobili usklađivanje mirovina jednako rastu plaća. Alternativno, u godini žešće inflacije u kojoj ne rastu plaće, umirovljenici bi dobili usklađivanje jednako inflaciji pa bi im se vrijednost mirovine očuvala što je u konačnici i sama svrha usklađivanja mirovina.

No, osim same formule važna je i kontrola podataka te mehanizam kojim dolazimo do podataka važnih za usklađivanje. Dovoljno je samo prisjetiti se rujna prošle godine, kada su mirovine prema izračunu HSU-ovca Željka Šempera trebale rasti tri posto, ali je Državni zavod za statistiku promijenio metodologiju računanja pa je usklađivanje sredinom prošle godine iznosilo više nego dvostruko manje, 1,41 posto.

Doduše, umirovljeničke udruge su prošle godine tražile da se mirovine usklađuju i treći puta godišnje i to prema stopi rasta BDP-a, jer unatoč usklađivanjima umirovljenici postaju sve siromašniji u odnosu na radnike.

Špika: “To je bila stilska figura”

Milivoj Špika kao predsjednik umirovljeničke stranke trebao bi imati ove podatke u malom prstu, ali je pokazao elementarno nepoznavanje mirovinskog sustava. Unatoč tomu, pozvao je šefove drugih umirovljeničkih stranaka da daju ostavku:

Špika poslao otvoreno pismo šefu HSU-a: "Generale, vi ste sramota za sve nas, da imate srama odstupili bi"

“Da imaju i malo obraza i srama odavno bi odstupili svo troje no kako su im obećanja HDZ-a i sinekure koje su dobili milije od onih koje bi trebali zastupati jasno je da im tako nešto ne pada na pamet… Sada će umjesto jednom biti dva povećanja mirovina, a po dosadašnjem iskustvu to će umjesto jednokratno 0,50% od sada biti dva puta po 0,26%… i svi će po njima biti sretni jer su njih troje u “teškim pregovorima” uspjeli čak dva puta u jednoj godini povećati mirovine, a onda će ih sukladno dosadašnjem iskustvu umirovljenici protivno zdravom razumu nagraditi popriličnim brojem svojih glasova kako bi ih i dalje ta ista ekipa mogla nesmetano siromašiti”, piše Špika u priopćenju.

Špiku smo pitali kako to da na svojim stranicama tvrdi da se mirovine usklađuju jednom godišnje iako ga Zakon o mirovinskom osiguranju demantira preko 20 godina. Kaže da se radilo o “stilskoj figuri”:

“Tako je, tako je, znamo da se usklađuju dva puta godišnje. Ma uzmite to kao stilsku figuru, to je ono kao jednom podijeljeno na dva puta. Znamo da je dva puta i da je to već dugo tako. Kažem vam da je to stilska figura, u stvari se ja rugam ovima što to čine, to je bilo na taj štos. Treba gledati kontekst. To je bez veze tamo što oni rade. Ako ste pročitali tekst do kraja i shvatili o čemu se radi, shvatili bi da je to ruganje jer će oni od 0,56 posto povećanja napraviti dva povećanja od 0,26 i reći da su mirovine dva puta rasle”, odgovorio nam je Špika.

Kakav gaf šefa umirovljeničke stranke: Ne zna koliko se puta godišnje usklađuju mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap