Usklađivanje mirovina: Šemper traži da se umirovljenicima isplati razlika!

Josip Mihaljević
24. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Najvažniji datumi za izračun usklađivanja mirovina su 1. siječnja i 1. srpnja, iako veće mirovine sa zaostacima na račune umirovljenika sjedaju par mjeseci kasnije. Jedan od dva glavna faktora kod usklađivanja je i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u RH, a Državni zavod za statistiku je baš između ta dva datuma promijenio metodologiju računanja prosječne bruto plaće…

Bivši saborski zastupnik Željko Šemper prošloga je tjedna izračunao kako bi usklađivanje mirovina trebalo iznositi okruglih 3 posto. Nemalo je ostao iznenađen nakon što su izašle informacije iz HZMO-a koje otkrivaju da će usklađivanje biti dvostruko manje – tek 1,41 posto.

pare
Obrat oko usklađivanja mirovina: Umjesto 3, rastu 1,41 posto!

“Ja sam stvarno šokiran kad sam to čuo. Izračun sam radio kao i svih ovih godina prema mjesečno izvješću DZS-a “Prosječne mjesečne neto i bruto plaće zaposlenih za svaki mjesec”, malo sam nekad “ratovao” zbog druge decimale, ali ovo je šokantno”, kazao je Šemper i upozorio da se treba pričekati službenu odluku Upravnog vijeća HZMO-a.

U međuvremenu, Šemper nam je poslao izračune za zadnja dva izračuna postotka usklađivanja mirovina.

“Sad je na potezu DZS da objasni kako je došlo do promjene prosječne bruto plaće za 2. polugodište 2019. od 8.796 kuna na 8.992 kune koju su objavili u priopćenju po obračunskim razdobljima od 20. kolovoza 2020. godine”, objašnjava Šemper.

Šemper se pita kako je DZS sada za 2. polugodište 2019. uzeo prosječnu bruto plaću od 8.992 kuna, a u prošlom usklađivanju su naveli da je ta plaća 8.796 kuna.

“Ako je točan iznos prosječne bruto plaće za 2. polugodište bio 8.992 onda bi rast plaća umjesto 0,7 posto trebao biti 2,9 posto, a usklađivanje od 1. siječnja 2020. umjesto 0,7% trebalo biti 2,25% i umirovljenicima isplatiti razliku!”, upozorio je.

Međutim, do promjene je došlo naprosto jer je Državni zavod za statistiku prije pet mjeseci promijenio metodologiju izračuna bruto plaća. Da su to napravili ranije, umirovljenici bi vjerojatno u prvom dijelu godine dobili usklađivanje veće od 0,7 posto (koliko su tada dobili), a da to nisu uopće radili, onda bi temeljem ovog usklađivanja dobili više od 1,41 posto koliko će najvjerojatnije dobiti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap