Jeste li znali da svako stablo u Zagrebu ima GPS? Razlog za to je izrazito domišljat

Matej Markovinović
16. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Na TikToku Zagreb Factsa, profilu koji donosi različite informacije i činjenici o Zagrebu, osvanuo je zanimljiv video. U njemu se, naime, otkriva da svako stablo u Zagrebu kojeg održava Holding, ima svoju šifru i GPS koordinate, kako bi se znalo, među ostalom, kada ga treba srušiti.

@zagrebfacts

Ziher niste zbali za GPS stabla u Zagrebu 🌳🌲🌳🌲🌳 Provjerite na linkecu kak to funkcionira. Jako je štosno 🥳 #ZagrebFacts #Zagreb #ZagrebTikTok #GPS #Zrinjevac #GPSstabla #zanimljivosti #Croatia #Hrvatska #Holding #ZagrebackiHolding

♬ It Looks Like Rain in Cherry Blossom Lane – Lionel Ferbos

Svako stablo u Zagrebu ima ugrađen GPS. Da, dobro ste čuli. Razlog za to je zapravo izrazito domišljat, a otkriven je u novom videozapisu Zagreb Factsa na TikToku.

– Svako stablo u Zagrebu koje održava Zagrebački holding, podružnica Zrinjevac, ima svoju šifru i GPS koordinate. Stabla su počeli popisivati 2000. i od tad stalno ažuriraju podatke. Pomoću šifri i koordinata mogu predvidjeti kad i koje drvo treba rušiti i kakvo će biti za 10 godina, objašnjeno je u videu Zagreb Factsa.

biljke u domu
Donosimo 5 biljaka za dom koje ne umiru tako lagano, a koje unose poseban šarm u vaš prostor

Kako cijeli taj sustav točno funkcionira, može se vidjeti na ovoj poveznici. Naime, klikom na poveznicu otvara se karta Zagreba, koja prikazuje apsolutno svako stablo zabilježeno u sustavu, a koje održava Holding. Ima ih, vjerujte, mnogo.

Klikom na stablo, prikazat će se informacije poput latinskog i hrvatskog naziva, prostornog rasporeda, zaštitnog elementa, promjer debla i krošnje te visina samog stabla. Osim stabala, na karti je moguće filtrirati i travnjake, staze, igrališta, grmlje, cvjetnjake te živice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap