Donosimo 5 biljaka za dom koje ne umiru tako lagano, a koje unose poseban šarm u vaš prostor

Ana Kanazir
18. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Ako ste i vi jedni od onih kojima biljke u stanu nikako ne uspijevaju, ne brinite jer postoje određene vrste biljaka koje mogu održati na životu baš svi. Ne treba ih često zalijevati, štoviše, više vole manje vode, a mogu uspjeti i na tamnim mjestima. Ove biljke se mogu kupiti u svim specijaliziranim trgovinama s biljkama.

biljke

biljke | foto: vadim kaipov, unsplash

Izbor biljaka koje možete staviti u vaš dom je stvarno velik, ali neće sve dugo živjeti. Neke će se osušiti jer ćete zaboraviti na njih, a neke ćete možda malo previše zaliti i time će im korijen istrunuti. Dobra vijest je da postoje biljke kojima ne treba puno vode i koje neće samo tako napustiti vaš dom.

Koje su najbolje biljke za dom?

Prije kupovine biljaka, uvijek pitajte prodavača u trgovini, informirajte se na internetu ili koristite aplikaciju za prepoznavanje biljaka kako biste otkrili koje biljke bi bile idealne za uvjete koje imate kod kuće. Ipak, ove biljke će uspjeti gotovo svima:

1. Zamija

Zamija je vrlo popularna biljka koja se često nalazi u uredima ili domovima, a može se vidjeti i u mngom serijama ili filmovima. Treba joj stvarno malo vode, a s vremenom se može dodati i prirodno gnojivo kako bi dobila nove izdanke. Zalijeva se jednom u dva tjedna, a izgledom podsjeća na sjajne listove lovora koji rastu u visinu.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog
Niste sigurni koju ste biljku pronašli? Ova aplikacija pružit će vam sve potrebne informacije

2. Biljka pauk

Biljka pauk je zelena biljka koja će vam sama reći kada je treba zaliti jer će joj listovi promijeniti boju. Naime, postat će sivkasti, dok je prirodna boja listova svijetlo zelena. Ova biljka se zove još i zeleni ljiljan. Vrlo se jednostavno presađuje te se može lako proširiti pa ćete je češće trebati i presađivati. Vrlo lako se može razmnožiti. 

3. Svekrvin jezik

Ova biljka je biljka iz roda Sanseverije, a zove se i biljka zmija. Može preživjeti na tamnim mjestima i na dnevnom svjetlu. Postoji oko 70 različitih vrsta ove biljke, a neke od njih imaju i male bijele cvjetove. Njezina najveća prednost je da čisti zrak i uklanja toksine, a vjeruje se i kako uklanja negativnu energiju u prostoriji u kojoj se nalazi.

4. Aloe Vera

Aloe vera može živjeti dugi niz godina, a svima je poznato kako se rezanjem njezinih listova dobiva gel koji je pomoć kod brojnih kožnih oboljenja ili problema s kožom. Od gela se može radi i sok tako da se gel pomiješa s vodom, a služi za podizanje imuniteta.

5. Ceropegia

Ceropegia je zanimljiva biljka koja raste kao puzavica pa je morate staviti na povišenu površinu. Posebna je zbog izgleda svojih malih listića u obliku srca. Potrebno joj je malo dnevnog svjetla i malo zalijevanja. S vremenom će se razgranati i imati sve više listića.

Koju god biljku za dom odabrali, nemojte odustati od nje nakon prvih suhih listova. Uvijek postoji način kako je možete vratiti u život s malo truda.

Donosimo 5 biljaka za dom koje ne umiru tako lagano, a koje unose poseban šarm u vaš prostor
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap