Jasna Petrović: “Požar nije zahvatio samo te nesretne ljude, nego i cijeli sustav socijalne skrbi”

Josip Mihaljević
13. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske danas su zatražili sazivanje hitne sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe zbog tragedije u Andraševcu.

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Sindikat i Matica umirovljenika danas su zatražili hitno sazivanje javne sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe povodom tragičnog događaja u Andraševcu u Zagorju, gdje je u strašnoj nesreći u ilegalnom domu za starije i nemoćne u požaru život izgubilo šest osoba.

“Javnost je mogla svjedočiti nefunkcioniranju sustava i prebacivanju loptice odgovornosti te je zbog toga potrebna hitna javna sjednica na kojoj će se razmotriti nesuglasja u sustavu i preporučiti potrebne mjere. Na sjednici Nacionalnog vijeća treba, uz dodatne predstavnike ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pozvati i Pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, predstavnike Krapinsko-zagorske županije, predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova i druge relevantne subjekte”, stoji u priopćenju kojeg potpisuju Sindikat i Matica umirovljenika.

Izrazili su i duboku sućut svim obiteljima i prijateljima stradalih, te poručili kako njihova smrt neće biti zaboravljena.

Sjednice vjerojatno neće biti jer predsjedamo Europskim vijećem

Solidarna: Država treba preuzeti odgovornost za tragediju i slab sustav

O sazivanju hitne sjednice Nacionalnog vijeća razgovarali smo s predsjednicom Sindikata umirovljenika Jasnom A. Petrović:

“Moram reći da nam nije odmah potvrdno odgovoreno, s obzirom da trenutno predsjedamo EU, svi su jako zauzeti oko toga. Mi u Sindikatu i Matici umirovljenika mislimo da šest života dovoljno govore o potrebama uvođenja hitnih mjera i novog sustava nadzora ustanova za starije”, kazala nam je Petrović.

U 75% inspekcija uoči se nepravilnost

željko kolar
Župan Kolar izgubio živce zbog požara: "Ne osjećam se odgovornim"

Jasna Petrović žestoko je komentirala požar u Andraševcu:

“Požar nije zahvatio samo te nesretne ljude, nego i cijeli sustav socijalne skrbi. Pet minuta nakon što je požar ugašen, već su se počeli prepucavati tko je odgovoran. Tu je potpuno jasno da nije odgovoran župan Krapinsko-zagorske županije, nego Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku”, kazala nam je Petrović.

To je protumačila u dvije točke. Prva od njih je neefikasan sustav inspekcije domova za starije, a Petrović nam je kazala kako je “mali milijun” puta tom ministarstvu davala prijedloge kako mijenjati postojeći model inspekcija u neki efikasniji. Petrović kaže da je prije tri godine bilo samo šest inspektora socijalne skrbi, a da ih je ove godine 12.

Druga točka je činjenica da inspektori u čak 75% svojih izleta u ustanove koje skrbe o starijima uoče nepravilnosti, a ministarstvo nema adekvatan odgovor.

“Kad gledate da imamo 450 obiteljskih domova, 1.500 udomitelja starijih osoba, 100 privatnih domova, 47 županijskih domova, onda je posve jasno da na takvu ogromnu brojku koja pokriva legalno prijavljenih oko 20 tisuća, a zapravo moguće i 25 tisuća štićenika tih domova ne možete nadzirati s 12 inspektora. Rezultati inspekcije to potvrđuju, oni imaju oko 180-190 izvršenih nadzora gdje je čak u 75% slučajeva uočena neka nepravilnost”, kazala nam je Petrović.

Kriminalna mreža u području socijalne skrbi?

Izgorjeli u preuređenoj šupi bez dozvole: Što rade državne inspekcije?

Predsjednica Sindikata umirovljenika u ovoj priči kao najmanjeg krivca vidi županiju, budući da ona samo pri osnivanju utvrđuje ima li dom minimalne tehničke uvjete, te im izdaje dozvolu. Pitali smo je kako je moguće da se jednom nakon što je dozvola izdana za određen broj ljudi, jedan po svemu sudeći običan obiteljski dom za starije može proširiti na više adresa, bez da itko u županiji za to zna. Ako nije znao župan, možda je mogao znati gradonačelnik.

“Možda je to mogao znati gradonačelnik Oroslavja, on je još na licu mjesta tragedije odmah dao podršku ravnateljici doma i držao tamo nekakve govore. Moguće je da se radi o kriminalu i korupciji, moguće je da je to jedna mreža bez nadzora i bez ikakve kontrole, kriminalnog i ilegalnog djelovanja u području socijalne skrbi. To je strašno, to je cijela jedna mreža. Ja mislim da u ovom trenutku doista vlada panika i da svi pokušavaju prebaciti krivnju sa sebe. Većina od tih 450 domova ima barem jednog ili nekoliko štićenika viška nego što bi smjeli!, zaključila je Jasna Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap