Jasna A. Petrović nova je predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike, ovo su joj prioriteti

Josip Mihaljević
1. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Danas je Međunarodni dan starijih osoba, a održana je i konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Predsjednica Nacionalnog vijeća postala je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović.

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović čestitao je danas umirovljenicima Međunarodni dan starijih osoba, pišu vijesti.hrt.hr.

Ministar najavio konkretne rezultate

vlada nacionalno vijeće
Premijer je pun brige za umirovljenike: "Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto"

“Naš interes i cilj je uspostaviti neku vrstu socijalnog dijaloga s umirovljenicima što bi trebalo imati za cilj poboljšanje i unaprjeđenje mirovinskog sustava i sustava socijalne skrbi i svih onih sustava koji se brinu o starijima. Siguran sam da ćemo u konstruktivnom dijalogu doći do ciljeva i da ćemo relativno brzo imati nekakve konkretne rezultate”, poručio je Aladrović.

Ministar je dao i oštre izjave oko nepravilnosti u domovima za starije, a povod je bio požar u obiteljskom domu na Dugom Ratu gdje su preminule dvije korisnice:

“Inspekcija je utvrdila veći broj štićenika od dopuštenoga, utvrđeno je da su u domu smještana 23 korisnika, umjesto 20 koliko je dozvoljeno. (…)

Nećemo imati toleranciju na nepoštivanje pravila. Imamo probleme koji su se gomilali godinama, ali to nam nije izlika da ih ne počnemo rješavati. Zakon bi trebao dosta toga definirati, očekujemo da će do kraja listopada biti u javnom savjetovanju”, kazao je ministar Aladrović o Zakonu o socijalnoj skrbi.

Izjavu je dala i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović:

“Što prije se treba poraditi na ozbiljnim programskim pitanjima, a to su stvari koje imaju hitan predznak – to je siromaštvo velikog broja umirovljenika, 61% ih ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva.

Naši prioriteti su povećanje mirovina, ne samo kroz usklađivanje, tu je svakako i nova formula usklađivanja i modela obiteljskih mirovina. To su neke od prioritetnih stvari koje će se naći na sjednicama Nacionalnog vijeća”, kazala je Petrović.

Jasna A. Petrović nova je predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike

[INTERVJU] Jasna Petrović: "Vrlo je malo dostojanstva u umirovljeničkoj priči"

Nakon izjava za medije, održana je konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Trebala je to biti formalna sjednica, no predstavnici umirovljenika su se odmah bacili na posao.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović predsjedavat će Nacionalnim vijećem, a potpredsjednica je državna tajnica Majda Burić.

Predstavnici umirovljenika su pokrenuli raspravu o posljednjem usklađivanju mirovina (1,41 posto), a od Državnog zavoda za statistiku su zatražili da objasne novu metodologiju izračuna plaća zbog koje je došlo do manjeg usklađivanja mirovina.

“Oni smatraju da time što su u trećem mjesecu obavijest o promjeni metodologije stavili na svoje stranice da su izvršili svoju zadaću pravodobnosti i transparentnosti u informiranju, a mi im prigovaramo da tomu nije tako. Prema njihovoj računici, bez promjene metodologije usklađivanje mirovina ne bi bilo veće od 1,41, oni tvrde da bi bilo 1,20 posto”, kazala je Petrović.

Obiteljske mirovine, nova formula usklađivanja…

Umirovljenici su zatražili da se hitno obnovi i nastavi s radom radna skupina za izradu novog modela obiteljskih mirovina, a raspravljali su i o kreiranju novog modela usklađivanja mirovina:

jasna petrović
Sindikat i Matica umirovljenika: Produljite obustavu ovrha!

“To ih je malo zateklo. Mi tražimo da se smanji tempo opadanja realne vrijednosti mirovine u odnosu na plaće. U srpnju je udio prosječne mirovine u prosječno plaći bio 37,44 posto. Uostalom, kada smo potpisivali Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća, i Predsjednik Vlade Andrej Plenković je uvažio takav prijedlog. Rekao je da se o tome mora raspravljati”, kazala je Petrović.

Pripremili su aktivnosti i za sljedeću sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koja će se održati za mjesec dana, a tamo bi trebala biti predstavljena analiza učinka povećanja cenzusa za dopunsko osiguranje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap