Sindikat i Matica umirovljenika: Produljite obustavu ovrha!

Jasmina Grgurić Zanze
2. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Na adresu Ministarstva pravosuđa i uprave zahtjev za obustavom ovrha u uvjetima pandemije, do donošenja novog Ovršnog zakona, uputili su Sindikat i Matica umirovljenika. Ministra Ivana Malenicu podsjećaju da 18. listopada ističe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, a što uključuje i 50.000 siromašnih umirovljenika, a što će ih iznova dovesti u teški materijalni položaj u uvjetima krize.

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Produljenje obustave ovrha u uvjetima pandemije, do donošenja novog Ovršnog zakona, od ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, kojem su danas uputili zahtjev, traže Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Dvije najveće umirovljeničke udruge podsjećaju da u ponoć 18. listopada 2020. istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, a što uključuje i 50.000 siromašnih umirovljenika.

Za nekoliko tjedana nastavljaju se ovrhe, očekuje se 400 tisuća blokiranih

“SUH je već prethodno inicirao i pozdravio i dosadašnje dvije odgode temeljem Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020., a sada to čini zajedno s Maticom umirovljenika.

U blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, a od toga 12 posto umirovljenika. Napominjemo kako je u Hrvatskoj u dobnoj skupini 65+ zamjetna visoka stopa rizika od siromaštva, a prosječan udjel neto mirovine u prosječnoj neto plaći iznosi samo 37,3 posto, što je najniže u Europskoj uniji” – ističu u svom zahtjevu predsjednice Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna.

Zbog toga Matica i SUH zahtijevaju da se uvede produljenje obustave ovrha do donošenja novog Ovršnog zakona, kojim bi se pojeftinio postupak i uvelo razmjerno plaćanje duga, a ne kamate prije glavnice.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap