Premijer je pun brige za umirovljenike: “Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto”

Josip Mihaljević
21. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Predstavnici Vlade i umirovljeničkih udruga danas su i službeno u Banskim dvorima potpisali sporazum o ponovnom osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Predsjednik Vlade Andrej Plenković pritom je istaknuo kako je prioritet do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto.

vlada nacionalno vijeće

Foto: Aladrović, Petrović, Fortuna, Plenković | mrosp.gov.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je danas Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović.

Plenković je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo na još jednoj prigodi u kojoj u prvi plan može staviti prava sugrađana treće životne dobi.

“Mi smo nastojali u skladu s gospodarskim i financijskim mogućnostima prihvatiti sve ono što je korisno i dobro i što je unaprijedilo položaj i materijalna prava umirovljenika”, kazao je Plenković.

Kao primjer, naveo je dijalog o cenzusu za dopunsko zdravstveno osiguranje kojim se postigla “puno bolja situacija za umirovljenike nego što je bila ranije”. Podsjetimo, tada je cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno, nakon 15 godina mirovanja, povećan za 60 kuna za samce i 47 kuna za člana obitelji.

Plenković je spomenuo i novine iz nedavne mirovinske reforme:

“Rezultati su vidljivi, prema zadnjim podacima – u ovom trenutku ima 15.500 umirovljenika koji, uz to što primaju mirovinu, i rade. Znači, ta mjera je polučila efekt”, kazao je Plenković.

“U pandemiji smo osigurali redovitu isplatu mirovina”

I premijer i ministri su tijekom cijele koronakrize ponavljali kako mirovine nisu upitne:

“U ovim vrlo složenim okolnostima i uvjetima izazvanim epidemijom koronavirusa mi smo, kao što smo više puta naglasili, osigurali redovitu isplatu i usklađivanje mirovina koje su ove godine usklađene 1. siječnja za 0,7 posto i 1. srpnja za 1,41 posto”, rekao je Plenković.

Plenković je ponovio da će tako biti u budućnosti, odnosno da isplata mirovina nikad neće doći pod pitanje:

“To je jasna poruka Vlade u zaštiti umirovljenika, jer je i gospođa Petrović kazala da dio umirovljenika živi na rubu siromaštva. Naša Vlada vodi o tome računa i nećemo dopustiti da mirovine bilo kada dođu u pitanje”, kazao je Plenković.

Prvi prioritet je povećanje mirovina za 10 posto do kraja mandata

Premijer je primijetio i neke trendove – poput toga da umirovljenici koji danas tek odlaze u mirovinu imaju više radnog staža u odnosu na prosjek:

“To ukazuje na jačanje svijesti o potrebi duljeg ostanka u svijetu rada. Primjerice, danas prosječna starosna mirovina za 40 godina mirovinskog staža iznosi 4.669 kuna”, kazao je Plenković.

Zatim je rekao da će Vlada i dalje raditi na unaprjeđenju položaja umirovljeničke populacije i zaštiti osoba starije životne dobi te napraviti dodatne iskorake koji su prioriteti u programu Vlade:

“Naš je cilj povećanje mirovina od 10 posto do kraja mandata. U prethodnom smo mandatu mirovine povećali za oko 12 posto, kao i najniže mirovine za dodatnih 3 posto kroz mirovinsku reformu. Tu smo bili posebno osjetljivi”, kazao je.

Plenković je naslutio da bi Vlada mogla dodatno proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi uz primanje mirovine, ali i poticati zaposlenike da ostanu u svijetu rada nakon 65. godine.

Izazov – pronaći novi model obiteljskih mirovina

U predizbornom programu HDZ-a našlo se i obećanje o novom i “poštenijem” modelu obiteljskih mirovina, a radna skupina je već započela s radom:

“Uvjeren sam da ćemo s obzirom na iskustvo naših partnera kroz rad Vijeća, uz međusobno uvažavanje, uz razmjenu ideja, osobito oko pripreme novih zakona i drugih rješenja, pronalaziti upravo ona koja su na korist umirovljenika, za naše sugrađane starije dobi, a da istodobno sve te nove iskorake budemo u stanju financirati na način da vodimo računa o onome što nas je krasilo prve tri i pol godine našeg mandata, a to je bilo vrlo odgovorno upravljanje javnim financijama, smanjivanje javnog duga i proračunski viškovi”, kazao je Plenković.

Prva sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe trebala bi se održati za desetak dana.

Premijer je pun brige za umirovljenike: “Prioritet je do kraja mandata povećati mirovine za 10 posto”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap