Iz Umaga pojasnili nesporazum oko božićnica, sljedeće godine bit će još više primatelja

Josip Mihaljević
4. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Nešto prije Božića, objavili smo vijest o tome kako Grad Umag dijeli najviše božićnice u Hrvatskoj – od 1.200 do 4.200 kuna, ovisno o primanjima umirovljenika. Kandidati su svi umirovljenici s mirovinom manjom od 1.800 kuna. Ove godine su već isplatili 107 božićnica, a u obradi je još 30-ak zahtjeva. U prosjeku – to znači da su tamošnji umirovljenici dobili 2.080 kuna.

Božićnice Foto: Mirovina.hr

Nedugo nakon naše objave o velikim umaškim božićnicama, u javnom prostoru nastao je nesporazum. Glas Istre objavio je kako se u priči oko božićnica ne radi o božićnicama – nego o zaostalim naknadama za socijalno ugrožene umirovljenike s niskim mirovinama.

Problem je u terminologiji, ne u skrbi za starije

Problem je u tome što “božićnice” nigdje u zakonu nisu definirane, a bilo kakva isplata u prosincu/siječnju može se, a i ne mora, nazvati božićnicom.

Iz Grada Umaga su nam potvrdili kako su oni isplatili 107, a u obradi je još 30-ak božićnica. Za to su osigurali 285.000,00 kuna, a na isti način su osigurali sredstva za iduću godinu. Zapravo, planiraju podići cenzus za tu mjeru potpore – s dosadašnjih 1.800 na 2.000 kuna.

“U okviru socijalnih projekata i programa skrbi Grada Umaga, umirovljenici i nemoćni s područja Umaga ostvaruju mogućnost korištenja više vrsta pomoći, odnosno potpora. Navedene predstavljaju isključivo odluku Grada Umaga te nisu zakonska obaveza ili nečije pravo. Iste su izraz pomoći Grada Umaga svojim umirovljenicima, sukladno organizacijskim kapacitetima i proračunskim mogućnostima”, poručili su iz Umaga.

Glas Istre se nedugo nakon objave pozvao na dopredsjednika Sindikata umirovljenika Zlatka Tomića, koji je rekao da se ne radi o božićnicama, nego o zaostalim pravima koje je Grad preko socijalnog programa trebao isplatiti umirovljenicima.

Zanimljivo, Jutarnji list je objavio kako je tamošnji Sindikat umirovljenika, ovaj put čelnik Anton Pertot, demantirao takav stav:

“Mi o tome nikad nismo raspravljali, niti su nam se umirovljenici javljali ili se žalili. Čitavu ćemo tu priču demantirati”, ispričao je novinarima Jutarnjeg.

Kako izgleda kvalitetna briga za umirovljenike

U cijeloj zabuni oko terminologije, jesu li to božićnice ili nisu, zaboravljeni su sami umirovljenici – koji su i ove godine, kao i prijašnjih, ostvarili svoje pravo i podebljali si novčanik za vrijeme blagdana.

Inače, iz Umaga, grada koji slovi za jednog od najboljih za život u Hrvatskoj, pohvalili su nam se oko svoje brige za umirovljenike. Kada su njihovi umirovljenici mjesto u županijskom domu za starije morali čekati i po nekoliko godina, vlastitim sredstvima su izgradili Dom za starije i nemoćne osobe – projektu vrijednom 37 milijuna kuna. Time su postali tek jedan od tri grada u RH koji imaju vlastiti Dom umirovljenika. Smještaj u domu sufinancira i sam grad, od 10 posto do punih 100 posto – ovisno o kriterijima.

Grad Umag svojim umirovljenicima osigurava razne potpore i pomoći, uz nekoliko cenzusa. Prvo, potrebno je imati određen broj godina prebivališta u Umagu, a sve potpore na koncu ovise o imovinskom stanju samoga umirovljenika:

-jednokratna novčana pomoć

-mogućnost smještaja u socijalni stan

-mogućnost potpore za smještaj u Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag

-mogućnost smještaja u ustanove posebne zdravstvene skrbi

-mogućnost podmirenja troškova usluge pomoći u kući

-dnevni topli obrok (pučka kuhinja)

-uslugu besplatne limfne drenaže

-sanitetski prijevoz

-potpora umirovljenicima s niskim primanjima (božićnica)

Umirovljenici se mogu prijaviti za jednu ili više od navedenih potpora, uz činjenicu da će mu više potpora biti odobreno tek u iznimnim slučajevima. Cijeli sustav skrbi za starije i nemoćne grad košta 10,5 milijuna godišnje, a na glasu je kao jedan od najboljih u državi.