Iz platforme Umirovljenici zajedno se pitaju: Hoće li konačno započeti ugradnja dizala u višekatne zgrade ?

Ana Kanazir
23. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Već se neko vrijeme govori o važnosti ugradnje dizala u višekatne zgrade. Prijedlog Zakona o subvencioniranju ugradnje dizala u višekatne stambene zgrade Silvana Hrelje je ušao u saborsku proceduru još u srpnju prošle godine, ali i dalje se čeka pomak s mrtve točke. Na ovo su ranije upozorili iz Hrvatske stranke umirovljenike, a sada se i iz platforme Umirovljenici zajedno pitaju gdje je ‘puklo’.

Dva dizala u zgradi

Lift | Foto: Pixabay/nakataza02

Ugradnja dizala u višekatne zgrade bila bi od velikog značaja starijim osobama koje teško hodaju, invalidima i trudnicama, a podigla bi se i vrijednost zgrade. Ipak, sve i dalje stoji na mjesto pa su svoje negodovanje izrazili iz političke platforme Umirovljenici zajedno.

Ilustracija | Pexels
Kada će više ta dizala u zgrade? Vlada još nije ni prihvatila prijedlog, a HSU traži bržu dinamiku ugradnje

Problematika se odnosi na oko 9.000 zgrada

Prijedlog zakona podnio je Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke (HNS) i nezavisnih zastupnika, odnosno Silvano Hrelja na ljeto još prošle godine, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, od tada se nije puno toga promijenilo bez obzira na često spominjanje ove problematike. Kako kažu iz Umirovljenici zajedno, zbog njih se 2017. promijenio pravilnik o jednostavnim građevinama čime se uklonila i posljednja ozbiljna zakonska prepreka, a uz dogovor većine stanara otvorila se mogućnost za brzu ugradnju dizala.

– Kako se konačno otvorila mogućnost za korištenje sredstava EU fondova s jedne strane, te dobra volja Vlade da dijelom proračunskih sredstava uz dio koji bi sufinancirale i JLS projekt ugradnje dizala bi mogao postati realnost, kažu iz Umirovljenici zajedno.

Dodaju kako se ne radi o problematici koja se odnosi na nekoliko osoba, već je ovo stvarno ozbiljno pitanje za otprilike 9.000 stambenih zgrada s četiri i više katova u kojima je oko 16.000 ulaza bez dizala, a kako kažu, samo u Gradu Zagrebu je oko 3.000 zgrada s cca 5.500 ulaza.

U saborskoj proceduri: Stiže zakon o ugradnji dizala, donosimo prve detalje o kriterijima i financiranju

Ugradnja dizala ima brojne prednosti

– Jasno je da u tolikoj populaciji imamo desetine tisuća osoba s raznim stupnjem invaliditeta kao i još puno više trudnica i majki s malom djecom. Zar navedeno nije dovoljan razlog za početak rješavanja problema?, pitaju se iz platforme.

Napominju kako su upravo oni, kroz djelovanje svoje članice Blok umirovljenici zajedno, prije šest godina uspješno realizirali ugradnju dizala, a dodaju i kako u detalje imaju razrađene upute za više modela ugradnje dizala u višekatne stambene zgrade.

– Uz značajno podizanje kvalitete života stanarima koje ugradnja dizala donosi sa sobom radi se i o značajnom podizanju vrijednosti zgrade, a o mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanju velikog broja visoko kvalificiranih ljudi na ugradnji i održavanju dizala da se i ne govori. O kolikoj vrijednosti projekta se radi dovoljno je samo pomnožiti broj ulaza s cijenom ugradnje jednog dizala koja se kreće od 40.000 do 60.000 eura, navode iz Umirovljenici zajedno.

Copy link
Powered by Social Snap