Kada će više ta dizala u zgrade? Vlada još nije ni prihvatila prijedlog, a HSU traži bržu dinamiku ugradnje

Jasmina Grgurić Zanze
15. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Hreljin prijedlog Zakona o subvencioniranju ugradnje dizala u višekatne stambene zgrade u saborsku je proceduru ušao još u srpnju, no Vlada još uvijek nije dala svoje pozitivno mišljenje kako bi se o njemu konačno počelo raspravljati. Pitanje koje u Hrvatskoj traje već godinama danas je aktualizirao HSU koji traži bržu dinamiku ugradnje te sufinanciranje na lokalnoj razini.

Ilustracija | Pexels

Ilustracija | Pexels

O ugradnji dizala u zgrade, što bi bilo od velike pomoći starijim i nemoćnim građanima, govori se već više od pet godina, ali pomaka nema. Hrvatska je propustila za te svrhe povući sredstva iz europskih fondova još za vremena ministrice Gabrijele Žalac. Tema je iznova aktualizirana u srpnju ove godine kada je u saborsku proceduru ušao prijedlog Zakona o subvencioniranju ugradnje dizala u višekatne stambene zgrade.

HSU se zalaže za sufinanciranje na lokalnoj razini

Prijedlog zakona podnio je Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke (HNS) i nezavisnih zastupnika, odnosno Silvano Hrelja. Usvoji li se, ugradnja dizala sufinancirala bi se sredstvima iz državnog proračuna u iznosu od 40 posto troškova.  Konačno mišljenje treba dati Vlada, kako bi se kroz dva čitanja u Saboru raspravilo o prijedlogu. Dizala u zgradama bila su i tema današnje konferencije za medije nekadašnje Hreljine stranke, HSU-a.

U saborskoj proceduri: Stiže zakon o ugradnji dizala, donosimo prve detalje o kriterijima i financiranju

– Osim dugo očekivanog zakonskog prijedloga koji bi omogućio sufinanciranje ugradnje dizala uz potporu države, vijećnici se Hrvatske stranke umirovljenika zalažu i za sufinanciranje ovog projekta na razini jedinica lokalne uprave i samouprave. Vezano uz zakonski prijedlog, Hrvatska stranka umirovljenika ima više primjedbi koje će uputiti u razmatranje predlagatelju. S obzirom na višegodišnje iskustvo i podršku iskazanu ugradnji dizala koja je rezultirala uručivanjem 4690 potpisa predstavnika stanara premijeru Plenkoviću davne 2019. godine, zasigurno možemo dati objektivne sugestije, rekao je predsjednik HSU-a, Veselko Gabričević.

‘Trebalo bi 60 godina da se dizala ugrade u sve zgrade’

Naime, sporna im je dinamika ugradnje. Prema postojećem zakonskom prijedlogu, ističu, trebalo bi više od 60 godina da se u sve zgrade s tri ili više kata koje nemaju dizalo ono ugradi. Riječ je o otprilike 16.000 stubišta u stambenim zgradama s tri ili više katova u kojima živi 700.000 naših sugrađana bez mogućnosti da koriste dizala.

Prokockana šansa Ministarstva: Ništa od stotina milijuna eura za ugradnju liftova u zgrade?

– Kapaciteti hrvatskih poduzetnika iznose oko 500 dizala godišnje, što također treba imati na umu. Pozdravljamo mogućnost da se može ugradnja dizala financirati u okviru energetskih obnova zgrada, pri čemu je i dozvoljena njihova ugradnja iako nisu dimenzijama u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti. Tako je umjesto unutarnjih dimenzija veličine 110×140 cm moguće prilagoditi dizalo veličini stubišta i drugim građevinskim specifikacijama zgrade u skladu s projektom i tehničkim rješenjima, zaključili su HSU-ovci na današnjoj konferenciji za medije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap