Iz mirovinskog objasnili smanjenje ‘povlaštenih’ mirovina iznad 3.500 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
13. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Mirovine prema posebnim propisima smanjivane su jednom umirovljenicima s više od 3.500 kuna, a dvaput onima s više od 5.000 kuna, što je lani ukinuto. Nakon aktualnog usklađivanja, penzionerima iz “povlaštene” kategorije mirovina se umanjuje do 3.500 kuna, ako im po novom prelazi taj iznos. Razlog je taj da ne bi podlijegali zakonskom umanjenju od deset posto pa im mirovine neće biti manje nego do sada.

Smanjenje od deset posto zapravo neće obuhvatiti one koji su prešli granicu Foto: Pixabay

Mirovine uvećane za 0,94 posto prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćene su ovih dana za ožujak, s razlikom za siječanj i veljaču. Također, započela je i isplata povećane najniže braniteljske mirovine, kao i dokupljenih mirovina nekadašnjih “royalovaca”. Zbrku umirovljenicima stvorila je isplata razlike pa su tako neki mislili da je riječ o povećanju za jedan mjesec, umjesto sva tri. Također, u zraku je ostala visjeti informacija Zavoda za mirovinsko osiguranje o smanjenju od deset posto mirovina prema posebnim propisima, a koju su nakon usklađivanja prešle svotu od 3.500 kuna. Stoga smo u HZMO-u potražili objašnjenje i odlučili razjasniti o čemu se zapravo radi.

Počela isplata razlike umirovljenicima i braniteljima, povlaštenima 10 posto manje mirovine!

Odredba od deset posto i dalje na snazi

Prije svega, valja podsjetiti na genezu umanjenja, odnosno povećanja povlaštenih mirovina. Naime, mirovine ostvarene prema posebnim propisima umanjivale su se u dva navrata. Prvi put to se dogodilo prema Zakonu o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju iz 2010. godine koji je propisao da se mirovine veće od 3.500 kuna smanjuju za deset posto. Drugo smanjenje propisano je izmjenama i dopunama istog Zakona iz 2013. godine (članak 3.a) koji je pak propisao da se mirovine veće od 5.000 kuna smanjuju za dodatnih 10 posto. Odlukom Vlade potonje smanjenje ukinuto je u rujnu prošle godine.

Odlukom Vlade RH prestala se primjenjivati odredba članka 3.a Zakona, dakle umanjenje mirovina većih od 5.000 kuna za 10 deset posto, no odredbe o umanjenju mirovina većih od 3.500 kuna za 10 posto, pojašnjavaju iz HZMO-a, i dalje su na snazi.

Neće imati manje nego prije usklađenja

“Određen broj mirovina ostvarenih prema posebnim propisima na koje se do sada nije primjenjivalo umanjenje (jer su bile manje od 3.500 kuna) usklađivanjem su prvi put prešle granicu od 3.500 kuna te se isključivo na njih počinju primjenjivati odredbe navedenog Zakona. No, te se mirovine umanjuju samo do svote od 3.500 kuna i korisnici se ne mogu naći u situaciji da primaju manju mirovinu nego što su imali prije usklađenja.” – pojasnili su iz HZMO-a.

Pojednostavljeno, povlaštene mirovine veće od 3.500 kuna smanjivane su jedanput za deset posto, dok su one veće od 5.000 kuna smanjivane dvaput, što je ukinuto pa su zapravo svima mirovine smanjenje jedanput. Novim usklađenjem mirovina dogodilo se da su pojedini umirovljenici prvi put prešli limit od 3.500 kuna, za koje je umanjenje od deset posto i dalje na snazi pa su one sada umanjene do propisanog limita kako ne bi podlijegali umanjenju od deset posto. Stoga njihova mirovina nije manja nego prije umanjenja, ali nije ni veća za puno usklađenje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap