Istraživanje pokazalo: Hrvati na mobitelu provedu više od četiri sata dnevno

Jasmina Grgurić Zanze
18. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Hrvati na mobitelu provedu više od četiri sata dnevno, pokazuje istraživanje koje je za Mastercard provela agencija Improve. Mobitel češće koriste žene i mladi, a čak 82 posto građana izrazilo je želju plaćanja pomoću pametnih telefona. Umirovljenici, u anketi u tekstu pitamo vas koliko vi vremena svaki dan provedete na svojim mobitelima.

baka mobitel

Pazite s kim se dopisujete Ilustracija | Pexels

Hrvati na mobitelu provedu više od četiri sata dnevno, pokazuje istraživanje koje je za Mastercard u 2023. godini provela agencija Improve na uzorku od 1.018 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Čak 82 posto građana želi plaćati mobitelom

Mobiteli su nam postali novčanici, ova tri elementa zaštite morate imati

– Rezultati su u korelaciji s navikama vezanim uz korištenje digitalnih uređaja. Tako većina građana svakodnevno aktivno koristi uređaje poput pametnih telefona, prijenosnih računala, pametnih televizora i tableta. Prosjek vremena provedenog na tim uređajima varira s 4,1 sata na pametnim telefonima, 3,7 sati na prijenosnim ili stolnim računalima, dva sata pred pametnim televizorima te 27 minuta dnevno na tabletima. Žene češće koriste mobitele (4,5 sati) i mladi do 29 godina (5,2 sata), a u odnosu na prošlu godinu češće se koriste računala i tableti, kažu istraživači.

U skladu s tim se kreću i navike plaćanja pa je tako 82 posto ispitanih građana izrazilo želju plaćanja putem pametnih telefona. Istraživanje je pokazalo i da je za čak 97 posto građana važno da trgovci nude različite metode plaćanja, ponajprije kartice, ali i gotovinu, mobilne aplikacije, digitalne novčanike i kriptovalute. Istovremeno, za 87 posto ispitanih važno je da brendovi nude svoje proizvode i online.

Umirovljenici, koliko vremena ste na mobitelu?

Građanima je važno da im se u trgovinama nude različite metode plaćanja. Najpopularnije su kartično (85 %), gotovinsko plaćanje (67 %) i plaćanje putem mobilnih aplikacija (54 %). Trećina preferira digitalni novčanik, dok su opća uplatnica, QR kodovi i kriptovalute manje popularni. Kartično plaćanje je češći izbor mlađih, visokoobrazovanih i onih s višim prihodima.

Istovremeno, upitani koje bi metode željeli koristiti za plaćanje, građani bi, uz plaćanje mobitelom (82 %) željeli plaćati pametnim satom (24 %) i osobnom iskaznicom (17 %), dok je na četvrtoj poziciji biometrija (11 %). Kako zaštititi svoj mobitel koji mnogima služi kao novčanik, možete pročitati u ovom tekstu.

Zanima nas koliko vremena umirovljenici svakodnevno provedu na svojim pametnim telefonima, a odgovor možete ostaviti u anekti ispod teksta.

Umirovljenici, koliko vremena dnevno provedete na mobitelu?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap