Mobiteli su nam postali novčanici, ova tri elementa zaštite morate imati

Matej Markovinović
28. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Koliko često nosimo mobitele uza sebe, može se reći da su nam postali svojevrsni novčanici. Osim marginalnih i zabavnih stvari, oni u sebi mogu kriti i vrlo važne privatne informacije. Iz tog ćemo vam razloga pokazati tri elementa zaštite koja jednostavno morate imati na svom “pametnom ljubimcu”.

Foto: Unsplash

Fotografije, glazba, popis poruka, poziva, zaporke i računi na društvenim mrežama, samo su neke od privatnih informacija koje se mogu pronaći na vašim mobitelima. Neki su, naime, toga svjesni, pa daju sve od sebe da zaštite svog “pametnog ljubimca” od neželjenog pristupa.

S druge strane, postoje oni koji to pomalo olako shvaćaju, pa ne razmišljaju o posljedicama koje se mogu dogoditi. Upravo iz tog razloga donosimo tri jednostavna elementa zaštite koja morate imati na svojim mobitelima.

Zaporka ili PIN

Iako vjerojatno imate PIN za otključavanje vaše SIM kartice, postoji mogućnost da ga niste namjestili i za ono jednostavno otključavanje zaslona. Naime, odlaskom u postavke mobitela te klikom na opciju za zaporke i sigurnost, možete izabrati nekoliko opcija za zaključavanje vašeg uređaja.

Zaporka ili PIN vjerojatno su najjednostavnije, stoga ih svakako preporučujemo. Također, savjetujemo da izbjegavate jednostavne kombinacije brojki za PIN, poput 0000, 1111, 1212 i slično, jer se to s lakoćom može pogoditi.

Otisak prsta

Gotovo svaki novi mobitel proizveden u zadnjih nekoliko godina, dolazi s namjenskim senzorom za otisak prsta. Iako se to nekima čini pomalo “svemirski”, senzor je izrazito efikasan i jednostavan. Potrebno ga je samo namjestiti u postavkama za zaporke i sigurnost, tako što ćete nekoliko puta prisloniti prst na vaš senzor kako bi vam učitao otisak.

Ako slučajno ne znate, senzor otiska prsta može se nalaziti ispod ekrana, na poleđini ili na bočnoj strani mobitela. Većina ga mobitela ima na bočnoj strani na gumbu za otključavanje, što stvar čini još jednostavnijom i praktičnijom.

Dvofaktorska autentifikacija

Dvofaktorska autentifikacija (2FA) jedna je od sve češćih elemenata zaštite na internetu. Riječ je, naime, o procesu koji od korisnika za pristup nekim internetskim stranicama zahtijeva lozinku i dodatnu metodu provjere. Iako 2FA zapravo ne štiti direktno vaš mobitel, ona može zaštiti pristup računima koji su povezani na vašem uređaju.

Virusi napadaju računala i mobitele: Evo kako se od njih zaštititi

Dakle, nakon što skinete i spojite s vašim računima neku od 2FA aplikacija (Google Authenticator) te se idete prijaviti na, primjerice, Gmail, osim zaporke, od vas će se zahtijevati i jedinstveni kod kojeg možete pročitati upravo u toj aplikaciji.

To, naime, znači da ako vam netko ukrade podatke, on će za upad u vaše račune na internetu trebati dva načina prijave, što mu upad čini duplo težim. Ako želite još više saznati o načinima zaštite pri korištenju računala i mobitela, preporučujemo da provjerite naš tekst o zaštiti od virusa.

 

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap