Srušen rekord: Nobelova nagrada iz kemije otišla u ruke 97-godišnjaku!

Josip Mihaljević
9. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Ovih dana dodijeljuju se Nobelove nagrade, a danas je otkriveno tko su dobitnici za Nobelovu nagradu iz kemije. Radi se o tri znanstvenika koja su razvili litijum-ionske baterije, a jedan od njih je i službeno postao najstariji Nobelovac  u povijesti s 97 godina života!

john goodenough

Foto: John B. Goodenough (97) | Youtube screenshot

Danas su otkriveni dobitnici Nobelove nagrade za kemiju, piše bbc.com. Dobitnici su trio znanstvenika, John B. Goodenough (97), Stanley Whittingham (77) i Akira Yoshino (71).

Bez njihovih baterija ne bi bilo modernih mobitela

niels bohr
Predivna fotografija: Između djeda, sina i unuka dvije su Nobelove nagrade

Goodenough, kojem prezime u direktnom prijevodu s engleskog znači “Dovoljno dobar”, time je postao najstariji dobitnik Nobelove nagrade u povijesti.

Trojac je nagradu dobio zbog razvoja litijum-ionskih baterija, koje se danas nalaze u većini pametnih telefona koje imamo. Njihove glavne karakteristike su izdržljivost i mogućnost brzog i efikasnog punjenja.

Profesor kemije Olof Ramstrom kazao je kako su upravo takve baterije “omogućile mobilni svijet”.

Nobelova komisija kazala je pritom da se litijum-ionske baterije koriste globalno, uglavnom na prijenosnim uređajima poput mobitela, laptopa, automobila i drugih elektroničkih predmeta, te da nam one pomažu u radu, učenju i općenito širenju čovjekovog znanja.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap