[Aplikacija tjedna] Nijedan vam bus neće pobjeći uz aplikaciju ZET info

Matej Markovinović
21. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Spremate se za odlazak u grad, no sve vam pada u vodu nakon što dođete na autobusnu stanicu i vidite da vašeg prijevoza jednostavno nema ili vam je u zadnji čas pobjegao? Rješenje nudi aplikacija ZET info koju možete preuzeti na svojim pametnim telefonima.

Screenshot: YouTube

ZET info korisna je aplikacija za one koji često koriste zagrebački javni prijevoz. Riječ je, naime, o aplikaciji pomoću koje korisnici mogu vidjeti detaljan vozni red svih tramvaja i autobusa te dobiti obavijesti o promjenama i izvanrednim regulacijama u prometu. Drugim riječima, ako se dogodi neka prometna nesreća zbog koje prijevoz značajno kasni ili ga pak uopće nema, to će pisati u jednom od odjeljaka aplikacije.

Prilikom prvog pokretanja aplikacije, korisnicima će se automatski otvoriti odjeljak za obavijesti vezan uz stanja u prometu. Tamo će se, dakle, ako dođe do nekih nenadanih promjena, nalaziti upozorenja za, primjerice, kašnjenje pojedinih linija. Na samom vrhu stranice nalazi se odjeljak ‘Izmjene u prometu’ gdje se klikom na njega mogu vidjeti službene obavijesti ZET-a za izmjene trasa uzrokovanih radovima ili slično.

Prometne obavijesti

Stanje u prometu i izmjene u prometu. Screenshot: ZET info

Nadalje, uz odjeljak ‘Obavijesti’, na dnu se stranice nalaze i odjeljci ‘Vozni red’ i ‘Više’. Korisnicima je, vjerujemo, na kraju krajeva najvažniji ovaj odjeljak gdje se mogu vidjeti vozni redovi, pa ćemo stoga i kliknuti na njega. Nakon toga, automatski će se otvoriti ‘Favoriti’ gdje se mogu vidjeti autobusne i tramvajske linije koje ste favorizirali, no do toga ćemo doći malo kasnije u tekstu. Na samom vrhu nalaze se još i odjeljci ‘Linije’ te ‘Postaje’.

Nakon otvaranja odjeljka za vozni red, otvaraju nam se ‘Favoriti’. Screenshot: ZET info

Linije i otvaranje voznog reda

Klikom na ‘Linije’, kao što i sam naziv govori, korisniku će se prikazati sve autobusne i tramvajske linije. Ispod trake za odjeljke, nalazi se i okvir za pretraživanje, pomoću kojeg se lakše može pronaći ono što se traži. Za ovaj smo primjer odlučili vidjeti vozni red autobusne linije 202, koja vozi od Kvaternikovog Trga do Kozjaka.

Pretraživanje linija. Screenshot: ZET info

Klikom na željenu liniju, u ovom slučaju 202, otvara se dugo očekivani i željeni vozni red. Na vrhu se nalaze dani u tjednu koje korisnik može klikom izabrati, dok se ispod nalaze termini kretanja autobusa s početne stanice. Valja napomenuti da se početna stanica može izmijeniti klikom na dvije nasuprotne strelice, nakon čega se onda, dakako, izmjenjuju i termini polaska autobusa.

Vozni red autobusa, klikom na nasuprotne strelice mijenja se početna stanica. Screenshot: ZET info

U gornjem desnom kutu, nalazi se i jedna zvjezdica koja bi nekima mogla olakšati kasnije pretraživanje linija. Klikom na nju, linija se sprema u onaj odjeljak ‘Favoriti’ koji se automatski otvara prilikom pokretanja aplikacije i odabira voznog reda.

Zvjezdica za odabir najkorištenijih linija. Screenshot: ZET info

Odabir pojedinih stanica

Treći odjeljak ‘Postaje’, omogućuje korisnicima da odaberu željenu stanicu, pri čemu će moći vidjeti predviđeno vrijeme dolaska autobusa ili tramvaja, što može biti vrlo korisno ako ste negdje na sredini rute, pa niste točno sigurni kada bi vam prijevoz trebao doći. Za primjer smo uzeli stanicu Jukićeva, gdje prolaze linije 2, 11 i 1.

Baš kao što je slučaj i kod pretraživanja linija, ovdje se također mogu pretražiti željene postaje u okviru pri vrhu stranice.

Odjeljak za pojedine stanice. Screenshot: ZET info

Aplikacija se može preuzeti na Appleovom App Storeu ili Googleovoj Trgovini Play.

[Aplikacija tjedna] Nijedan vam bus neće pobjeći uz aplikaciju ZET info
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap