Istarski grad umirovljenicima plaća pola dopunskog zdravstvenog osiguranja

Jasmina Grgurić Zanze
11. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima sufinancira grad Pazin. Pomoć iznosi 55,74 eura, odnosno polovicu cijene police HZZO-a. Uvjet je da samcima mjesečni prihodi ne prelaze 540 eura, a onima koji žive u zajednici 470 eura po članu obitelji. Inače, cenzus za oslobađanje plaćanja police, na teret državnog proračuna, iznosi 379,49 eura mjesečno, a za samce 475,12 eura. Gotovo 200.000 umirovljenika u Hrvatskoj ne mora plaćati dopunsko osiguranje.

Mnogi stariji građani sada će za odlazak doktoru morati platiti Foto: Pixabay

Kako bi financijski podržao svoje umirovljenike s niskim mirovinama, Grad Pazin isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć. Njome namjenski podmiruje 50 posto troškova police dopunskog zdravstvenog osiguranja pri HZZO-u za 2024. godinu u iznosu od 55,74 eura. No, sve ovisi o cenzusu.

Prihodi do 540, odnosno 470 eura po članu obitelji

umirovljenik dopunsko
Plaćate dopunsko zdravstveno osiguranje? Evo koliko umirovljenika to ne mora činiti

Pravo na pomoć imaju dvije kategorije umirovljenika. Među njima su samci čiji ukupni mjesečni prihodi u svibnju iznose između 475,13 eura i 540 eura. Uvjet za umirovljenike koji žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici je da mjesečna primanja iznose od 379,50 do 470 eura po članu. Dakle, riječ je o umirovljenicima koji, do određenog limita, prelaze cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu policu.

Prijave se zaprimaju od 24. lipnja do 5. srpnja elektronskim putem ili osobnim dolaskom u prostorije gradske uprave. Također, zahtjev s potrebnom dokumentacijom može se predati i u prostorima pazinske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske te Gradske udruge umirovljenika Pazinštine utorkom i petkom. Zahtjev se može preuzeti online ili osobno, a uz njega treba priložiti presliku osobne iskaznice i OIB, odrezak mirovine ili potvrdu o isplati mirovine, listu plaće u slučaju rada uz mirovinu, presliku kartice tekućeg računa i smrtni list ako je potrebno, kažu iz Grada Pazina gdje se može dobiti više podataka.

Plaćanja police oslobođeno oko 200.000 umirovljenika

Gotovo 200.000 umirovljenika oslobođeno je plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, o čemu smo pisali ovdje. Njima se polica plaća iz državnog proračuna, a na temelju mjesečnih prihoda manjih od 379,49 eura po članu obitelji, odnosno 475,12 eura za samce.

kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja
Iz jedne općine financiraju dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike

Cenzus prihoda za besplatnu policu povećao se posljednji put u studenom, o čemu smo pisali ovdje. Trenutno on iznosi 379,49 eura mjesečno po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini, a za samce 475,12 eura. Povećanje iznosa od 48, odnosno 60 eura u odnosu na prethodni cenzus zasigurno je povećao broj korisnika oslobođenih plaćanja, među kojima su brojni umirovljenici samci. Međutim, usklađivanjem rastu i mirovine pa je zapravo povećanje cenzusa nužno kako ne bi došlo do pada broja korisnika, pogotovo među starijom populacijom s ispodprosječnim mirovinama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap