Iz jedne općine financiraju dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike

Ana Kanazir
12. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Svi umirovljenici koji imaju prijavljeno prebivalište na području Općine Punat najmanje godinu dana neprekidno imaju pravo na naknadu za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ipak, jedan od uvjeta je da iznos mirovine ne smije prelaziti iznos prosječne starosne mirovine koja za 2023. godinu iznosi 454,34 eura.

kartice dopunskog zdravstvenog osiguranja

Dopunsko zdravstveno osiguranje | Foto: Jasmina Grgurić Zanze/Mirovina.hr

Naknadu za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja isplaćuje se jednokratno i to u iznosu godišnje premije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Sve financira Općina Punat, ali postoje i neki uvjeti koje je potrebno zadovoljiti.

umirovljenik dopunsko
Plaćate dopunsko zdravstveno osiguranje? Evo koliko umirovljenika to ne mora činiti

Umirovljenici koji imaju prebivalište u Općini Punat najmanje jednu godinu bez prekida se mogu javiti u svrhu ostvarivanja prava na naknadu za financiranje dopunskog zdravstvenog stanja. Ovo pravo ostvaruje korisnik čija mirovina ne prelazi iznos prosječne starosne mirovine u Hrvatskoj, koja za 2023. godinu iznosi 454,34 eura. Jednako tako, osoba ne smije ostvarivati prihod po drugoj osnovi, a mora imati ugovorenu i aktivnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja u trenutku podnošenja zahtjeva. Naknada za financiranje dopunskog zdravstvenog osiguranja isplaćuje se jednokratno i to u iznosu godišnje premije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kod prijave je potrebno priložiti kopiju osobne iskaznice, kopiju police dopunskog zdravstvenog osiguranja ili drugi dokaz o plaćanju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, potvrda o visini dohodaka i primitaka, izjavu da podnositelj zahtjeva ne ostvaruje pravo na inozemnu mirovinu, odnosno izjavu o iznosu inozemne mirovine ako je ostvaruje i potvrdu o isplaćenoj mirovini s navedenim iznosom mirovine. Uz to, potrebno je ispuniti i zahtjev.

Podsjećamo kako su još neki umirovljenici oslobođeni plaćanja dopunskog osiguranja, a radi se o gotovo 200.000 umirovljenika kojima su mjesečni prihodi manji od 379,49 eura po članu obitelji, o čemu smo pisali i ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap