Invalidi rada i umirovljenici pokazat će da se nisu predali apatiji i otuđenosti

Jasmina Grgurić Zanze
13. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Udruga invalida rada Zagreb zbog pandemije svoju tradicionalnu božićnu priredbu “I mi smo zvijezde” i ove godine mora održati virtualno, no ove srijede njihove plesne točke i umjetnički radovi bit će dostupni online točno u podne. Priredbom će pokazati produkte cjelogodišnjeg rada u suradnji s korisnicima domova za starije.

Foto: Udruga invalida rada Zagreba/2019.

Udruga invalida rada Zagreb održat će tradicionalnu predbožićnu priredbu “I mi smo zvijezde” ove srijede, 15. prosinca u 12 sati. Događanje će biti online zbog pandemije, dostupno na YouTube kanalu (link), Facebook (link) i Instagram (link) profilima UIR Zagreba.

Plesne točke i umjetnički radovi

Na priredbi će biti predstavljene plesne točke i umjetnički radovi. Zaposlenici Stručne službe Udruge invalida rada Zagreba i korisnici Doma za starije osobe Trnje izvest će svatko svoju plesnu točku. Članovi Udruge invalida rada Zagreba, članovi Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor i korisnici Doma za starije osobe Ježdovec predstavit će unikatno izrađene likovne radove kroz izložbe.

Priredba će biti organizirana u okviru trogodišnjeg programa “Kul-turiranje” koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

“Ne predajemo se apatiji i socijalnoj otuđenosti”

Invalidi rada: "Država o nama mora skrbiti i u trećoj životnoj dobi!"

“Vrlo sam ponosna što imam priliku predstaviti ovogodišnje, sedme po redu “Zvijezde” s obzirom na to da su ostvarenja, u vidu plesnih točaka i umjetničkih radova, predstavljena u okviru priredbe, zapravo plod cjelogodišnjega rada. Aktualna pandemija svima nam je postavila brojna ograničenja i brojne rizike. Jedan od tih rizika, posebno naglašen za populaciju osoba s invaliditetom i osoba treće životne dobi, svakako je i socijalna otuđenost.

Stoga su spomenuta ostvarenja svojevrsni pokazatelji snage naše zajednice, odnosno pokazatelji da se niti u doba panemije osobe s invaliditetom ne predaju apatiji i da odolijevaju riziku socijalne otuđenosti. Uostalom, život osoba s invaliditetom prepun je prepreka, prepreka na koje svakodnevno nailazimo, ali ih i svakodnevno nadilazimo!” – kaže Nada Vorkapić, predsjednica Udruge invalida rada Zagreba.

Više od sto tisuća invalida rada u Hrvatskoj

Hrvatska ima 103.653 invalida rada, od kojih 15.741 (15,17%) u Gradu Zagrebu i 7.400 (7,14%) u Zagrebačkoj županiji. Udruga invalida rada Zagreba okuplja njih više od 7.100 (32,07%).

Od svoga osnutka, davne 1966.godine, Udruga invalida rada Zagreba skrbi o pravima i kvaliteti života svojih članova, invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom. Okupljanje i zajedničko stvaranje članova te populacije, u svim nesigurnim vremenima kojima smo svjedočili, nešto je čime se UIR ponosi i  55 godina nakon svog osnutka. Tako i danas, u skladu sa svim protuepidemijskim mjerama, skrbe da njezini članovi ostanu socijalno uključeni, poručili su u povodu ovogodišnje priredbe.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap