Inspektori otkrili čak 16 ilegalnih domova za starije, radili unatoč zabrani

Jasmina Grgurić Zanze
9. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike otkrilo je nedavno čak 16 ilegalnih domova za starije. Unatoč tomu što im je ranije zabranjen rad ili su izgubili licencu, pružali su usluge smještaja za ukupno oko 220 korisnika.

Ilustracija Foto: Pixabay

Čak 16 domova za starije i nemoćne osobe, od 50 provjerenih, radi ilegalno. Otkrila je to nedavna inspekcija Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koja je u posljednja dva mjeseca provela više od 50 kontrolnih nadzora. 

Nadzirali su pružatelje usluga kojima je u posljednjih pet godina rad zabranjen ili su izgubili licenciju te otkrili da je njih čak 16, unatoč zabrani, i dalje pružalo usluge smještaja starijim i nemoćnim osobama i to za oko 220 korisnika, javlja HRT.

Inspektori će nastaviti obilaziti domove

Najviše ih je, tri, u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dva ilegalna doma otkrivena su u Karlovačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, a po jedan u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji i u Gradu Zagrebu.

Državna tajnica resornog Ministarstva, Margareta Mađerić kazala je kako je to potpuno neprihvatljivo, dodavši da je nakon otkrića nelegalnog doma u Legradu Ministarstvo povećalo broj inspektora sa 12 na 30 koji će, unatoč epidemiji, nastaviti obilaziti domove.

I dom u Strmcu Stubičkom je među 16 novootkrivenih ilegalnih domova. Tom je domu još u veljači inspekcija zabranila rad zbog nedostataka, a svjedoci su tada rekli da su štićenici tamo smješteni u nehigijenskim uvjetima, s prljavim podovima, plahtama, a korisnici su bili žedni i gladni, javlja HRT.

Provjerite rade li zakonito i prijavite one bez dozvole

Županije izdaju licenciju za rad, a nakon toga je odgovornost na Ministarstvu rada i centara za socijalnu skrb, rekao je za HRT zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

U jednoj županiji otkriveno još čak šest ilegalnih domova za starije!

Državna tajnica Mađerić ipak kaže da centri ne mogu znati smješta li netko ilegalno u svojoj privatnoj kući starije osobe, a kao primjer navodi dom u Legradu, gdje vlasnik nije u privatno vlasništvo puštao inspekciju pa je morala intervenirati i policija. Taj se dom, piše HRT, i dalje reklamira na službenoj internetskoj stranici općine Legrad.

Mađerić je pozvala sve one koji imaju informacije da neki dom radi nelegalno, da to prijave Ministarstvu, a ono će poslati inspekciju.

Obitelj koja svojeg člana želi smjestiti u neki dom za starije može na adresaru Ministarstva provjeriti radi li taj dom zakonito, ili ga nema na popisu ovlaštenih pružatelja usluga.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap