Inspekcija u Domovima za starije u Splitu otkrila nepravilnosti: Previše je dementnih korisnika

Ana Kanazir
25. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

U posljednje vrijeme su mnogi domovi za starije osobe na tapeti. Tako smo već pisali o poskupljenjima u domovima koji su nastupili preko noći, ali i o lošim uvjetima umirovljenika smještenima u Lječilištu Topusko koji jedu iz zdjelice na krilu. Novi slučaj nepravilnosti je otkriven u rezultatima inspekcije u tri županijska Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu koji su pod ravnateljstvom Ivana Škaričića. Najveći problem je tako preveliki broj korisnika s demencijom.

dom za starije split

Foto: Dom za starije i nemoćne Split, Vukovarska | dzsino-split.hr

Redovna inspekcija Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike utvrdila je nepravilnosti u radu tri županijska Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu. Dom ima šest mjeseci kako bi ispravio nepravilnosti.

Previše je korisnika s demencijom

Pogledajte cijene županijskih domova umirovljenika: Od 512 do 830 eura za život u dvokrevetnoj sobi

Osim domova koji su povećali svoju cijenu, o čemu smo pisali ovdje, još tri doma istog vlasnika, Ivana Škaričića su se našli na udaru, ali ovoga puta ne zbog cijene, već zbog nepravilnosti u radu. Točnije, redovna inspekcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava je otkrila kako u domu boravi veći broj korisnika s Alzheimerovom bolesti i demencijom od dozvoljenog, a koji uz to borave u istim prostorijama s ostalim korisnicima.

S druge strane, u Domu je premalo osoba. Dom tako mora pribaviti novo rješenje od Županije za minimalne uvjete zbog smanjenja kapaciteta za gotovo petinu, a ima šest mjeseci za ispravljanje nepravilnosti, odnosno do početka ožujka jer je nalaz stigao u kolovozu 2023. godine, piše slobodnadalmacija.hr. Kako doznaju, kako bi sve normalno funkcioniralo, Dom je pokrenuo postupak pribavljanja rješenja.

Trebaju se poduzeti mjere

Novim rješenjem kapacitet Doma će u odnosu na rješenje iz 2019. biti manji za 140 mjesta. To je smanjenje od skoro 17 posto. Kako je ravnatelj Škaričić odgovorio za slobodnadalmacija.hr, 31. prosinca 2023. bilo je smješteno 97 korisnika 4. stupnja, oboljelih od Alzheimera i drugih demencija, no nije odgovorio na pitanje što će biti s viškom od njih 30-ak. U svim županijskim domovima boravi 37 dementnih korisnika više nego što bi trebalo.

Osim toga, Dom za starije u Splitu (koji je tada djelovao kao jedan županijski dom) se i u vrijeme koronavirusa našao pod povećalom i to iz više razloga. Upravo je u ovom domu došlo do širenja epidemije pri čemu je poginulo 19 osoba, a s druge strane se raspravljalo i je li u ovim domovima došlo do ograničenje slobode kretanja korisnika, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap