Pogledajte cijene županijskih domova umirovljenika: Od 512 do 830 eura za život u dvokrevetnoj sobi

Jasmina Grgurić Zanze
13. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Smještaj u nekom od županijskih domova za starije i nemoćne osobe gotovo je nemoguće više pronaći za manje od 500 eura. Neki su poskupjeli lani, neki ove godine, dok će ostali to tek učiniti. Prema izračunu na uzorku od šest domova, najjeftinija dvokrevetna soba je 512 eura, a najskuplja ona od 830 eura za nepokretne korisnike.

Cijena smještaja u domovima za starije i sada je veća od prosječne mirovine

Decentralizirani domovi za starije osobe u vlasništvu županija povećavaju cijene smještaja i do 50 posto. Dok su neki to učinili lani, poput Bjelovara i Splita, s prvim danom ove godine novi su cjenici dočekali korisnike domova u Sisku, Petrinji, Slavonskom Brodu i Šibeniku, o čemu smo pisali ovdje. Nema sumnje, umirovljenici poskupljenja mogu očekivati tijekom godine i u drugim županijskim domovima diljem Hrvatske.

Sisački dom najskuplji za nepokretne korisnike

Kao glavni razlog dizanja cijena navodi se nemogućnost poslovanja uslijed povećanja plaća, ali i troškova za hranu, energente, dobavljače. Čak je i nova cijena, ističu ravnatelji županijskih domova, još uvijek ispod tržišne, no tu s decentraliziranim proračunskim sredstvima uskače država čija su izdvajanja povećana u 2024. godini na gotovo 25 milijuna eura.

Poskupljenje je najviše odjeknulo u jednom od najvećih, i kako smo se sami više puta uvjerili, vrlo kvalitetnom domu za starije osobe, onom sisačkom. Cijena jednokrevetne sobe tamo se po novom kreće od 540 do 880 eura, ovisno o stupnju njege, a smještaj u dvokrevetnoj je od 520 do 830 eura. No, na tu cijenu treba platiti i 30 eura za kupaonicu te 20 eura za balkon, uz ostale usluge.

Premda ovo zvuči puno, ima i skupljih županijskih domova od onog u Sisku pa on u nekim kategorijama ne odskače od prosjeka izračunatog za šest ustanova istog tipa diljem Hrvatske, no u nekima je najskuplji. Najviša cijena tako u prosjeku u jednokrevetnoj sobi za pokretne korisnike iznosi 676 eura, a za nepokretne 880 eura, pri čemu je Sisak među najskupljima. Najniža cijena za iste usluge je od 517 do 690 eura za nepokretne, što je i do 190 eura povoljnije od Siska. Prosječna cijena jednokrevetne sobe od prvog do četvrtog stupnja njege tako se kreće od 589 do 787 eura.

Dvokrevetna soba od 512 do 830 eura

Kada gledamo smještaj u dvokrevetnim sobama, onaj najjeftiniji za pokretne korisnike košta 512 eura, a najskuplji 561 euro. Za nepokretne osobe, najniža cijena je 650 eura, a najviša 830 eura, koliko iznosi u Sisku. Prosječna cijena za ovaj tip smještaja je 739 eura za taj najveći stupanj njege, a za najmanji 527 eura.

Uvidom u cjenik šest županijskih domova za starije i nemoćne osobe diljem Hrvatske, jasno je da je smještaj za manje od 500 eura gotovo nemoguće pronaći, a taj iznos uvelike nadmašuje prosječna primanja većine hrvatskih umirovljenika. Još kada se tomu nadoda korištenje kupaonice, balkona, klime, hladnjaka, čajne kuhinje i ostaloga, jedina nada su djeca i unuci koji će sve više morati posezati u vlastiti džep.

Što mislite o poskupljenju domova umirovljenika?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap